Gå til sidens hovedinnhold

Polstrid i vente

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er heftige tak i vente rundt både Vinmonopolets åpningstider og regjeringens alkoholpolitikk.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

– Arbeidsgiverne har forsøkt å få endret tariffavtalen før lovendringen i Stortinget er et faktum. Det er spesielt, sier Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det ble brudd i årets tarifforhandlinger da Vinmonopolet kom til Handel og Kontor med et omstridt krav; nemlig å avregulere fri på julaften, nyttårsaften, påske- og pinseaften i tariffavtalen.

– Våre medlemmer har familier som de vil være sammen med. Tariffavtalen er helt uavhengig av om Siv Jensen & co slår fast at det er flertall for en lovendring, som gir polet anledning til å holde åpent på de såkalte aftenene, sier Sundnes.

Klubben i Vinmonopolet er en landsomfattende forening i Handel og Kontor og har en svært høy organisasjonsgrad på om lag 80 prosent.

– Det er nok flertall i Stortinget for å endre loven. Men det blir jo egentlig en avregulering av forbudet mot å ha åpent julaften, nyttårsaften, påske- og pinseaften og heller ingen tvang til å ha åpent. Dette er helt klart politisk styrt, for økonomisk sett vil dette medføre økte kostnader for polet, slår Sundnes fast.

Hun mener dette kan ses som et skritt på veien til å oppfylle Frp’s drøm om å avvikle Vinmonopolet.

– Er målet å gjøre polet upopulært fordi varene blir dyrere som følge av økte kostnader? Polet er også et alkoholpolitisk virkemiddel. Det er en balansekunst når varen er både lovlig og skadelig. Dette er en del av vårt virke vi tar svært alvorlig, og våre medlemmer har høy kompetanse. De føler seg nå sviktet av myndighetene, sier Sundnes.

Samtidig som polet skal gis anledning til å ha flere åpningsdager i året, har regjeringen også lansert mer alkohol i taxfree-kvoten, i stedet for tobakk.

– Dette rimer dårlig med Høyres utsagn om at norsk alkoholpolitikk ligger fast. Den gjør ikke det. I praksis ønsker de at befolkningen skal drikke mer, gjennom polets åpningstider og den siste økningen av taxfreekvoten, mener HK-sjefen.

– Jeg mener at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast, kontrer Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen.

– Det handler om både avgiftsnivå, aldersgrenser, skjenkekontroll og regulering av tilgjengelighet. Vinmonopolet er et av de viktigste alkoholpolitiske virkemidlene vi har, og noen få flere åpningsdager i året styrker vel heller polets legitimitet, sier Trøen.

Hun tror ikke på HK-lederens påstand om at økte priser som følge av endrede åpningstider vil svekke polets popularitet.

– Vi må ha et moderne og tilgjengelig pol, sier Trøen, som også setter pris på at det blir flere såkalte distriktspol.

Vinmonopolet ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Sundnes.

Partene i Vinmonopolet venter nå på en tredje fase i noe nær en køordning der LO Stat og Spekter overtar forhandlingene før en eventuell mekling. Disse starter muligens opp mandag. (ANB)