Gå til sidens hovedinnhold

– Liten grunn til å juble

Artikkelen er over 6 år gammel

Norsk Bonde- og småbrukarlag mener enigheten om en ny jordbruksavtale ikke gir KrF og Venstre grunn til å juble.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

– Strukturendringene som regjeringen foreslo, ligger fast, mener leder Merete Furuberg.

Avtalen innebærer at det foreslåtte budsjettkuttet fra statens tilbud på 250 millioner kroner ikke blir gjennomført. Men strukturendringene som regjeringen opprinnelig foreslo, ligger i stor grad fast, ifølge Norsk Bonde- og småbrukarlag.

– Med tanke på de dramatiske endringsforslagene som regjeringen la opp til i sitt tilbud, er ikke den økonomiske rammen det viktigste i årets forhandlinger. Det er positivt at enigheten mellom regjeringen og Venstre og KrF medfører at det foreslåtte budsjettkuttet fra statens tilbud ikke blir gjennomført, at avløserordningen styrkes og at tidligpensjonsordningen videreføres. Retningen for oppgjøret er imidlertid den samme, og regjeringens frislipp har fått støtte. Dette er ikke en avtale som vil føre til økt matproduksjon på norske arealressurser, sier organisasjonens leder Merete Furuberg.

Hun viser til at KrF i sitt partiprogram lover å jobbe for å redusere inntektsforskjellene mellom bønder og andre yrkesgrupper, og at Venstres Pål Farstad til Nationen tidligere i mai sa at jordbruksoppgjøret må gi en inntektsutvikling på nivå med den som ble forhandlet fram i fjor.

– Etter vår oppfatning er ikke den avtalen Venstre og KrF har kommet fram til med regjeringen i samsvar med de målsettingene som Venstre og KrF selv har uttalt at de har for norsk landbruk, sier Furuberg. (ANB-NTB)