Kystopprør foran Stortinget

Fra venstre:  Roald Karoliussen, Karl Erik Harr og Astrid T. Olsen var med på kystopprøret i Oslo.

Fra venstre: Roald Karoliussen, Karl Erik Harr og Astrid T. Olsen var med på kystopprøret i Oslo. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Regjeringen fikk gjennomgå da kystaksjonistene slo til foran Stortinget mandag.

DEL

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

– Fiskeressursene tilhører folket, ikke Røkke! Kystaksjonister fra Nord-Norge raser mot en fiskeripolitikk de mener både er feilslått og patetisk.

Det var stint som i en torskenot da flere hundre aksjonister stimlet sammen foran Stortinget mandag, med krav om at regjeringen tar grep i fiskestriden. Med paroler som «Stopp ranet av kysten», «Norsk fiskeripolitikk er feilslått og patetisk» og «Slutt å rævsleik storkapitalen» retter aktivistene sitt raseri mot både politikerne og fiskemilliardær Kjell Inge Røkke.

– Det er et ran det som skjer nå, sa Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen i sin appell, til stor jubel blant de frammøtte.

– Fisken tilhører fellesskapet. Stopp privatiseringen og følg loven, oppfordrer han.

Kokte over

Bakgrunnen for aksjonen er måten de Røkke-kontrollerte selskapene Norway Seafoods og Havfisk forvalter trålkvotene og landindustrien i Finnmark på. For selv om havet koker av fisk, blir stadig mindre av den levert til foredlingsanleggene i nord, trass i at det følger klare leveringsforpliktelser med de lukrative kvotene.

– Det har vært en omgåelse av leveringsplikten i Finnmark på 40.000 tonn fisk, sier stortingsrepresentant Johnny Ingebrigtsen (SV).

Ifølge Dagbladet har Havfisk levert nærmere to tredeler av fisken til foredling i utlandet. Det skal Røkke-selskapet ha tjent stort på, samtidig som kystsamfunnene står i fare for å miste arbeidsplasser.

Konsernsjef i Havfisk Olav Holst-Dyrnes sier til avisa at de følger reglene. Men da Røkke-selskapene nylig varslet at de vil legge ned anlegg i kystsamfunn som Mehamn, Hammerfest, Havøysund i Finnmark og Melbu i Nordland, kokte det over for mange.

Aksjonistene krever at regjeringen griper inn og strammer inn kravet om leveringsplikt. Kvotene må legges igjen på kaia, er slagordet. Det betyr at dersom Røkke-trålerne ikke leverer fangsten til anleggene som fiskekvotene er knyttet til, mister de kvotene.

Opprøret har så langt ført til at fiskeriminister Elisabeth Aspaker mandag varslet at hun vil gå helt tilbake til 2006 og granske hvor leveringspliktig fisk har tatt veien. Samtidig har både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV levert inn såkalte representantforslag til Stortinget om at leveringsplikten legges til grunn.

– Det er et politisk ansvar å sikre både et godt nok regelverket og at håndhevelsen av det er god nok, sier Aps fiskeripolitiske talskvinne Helga Pedersen til NTB.

Forslaget vil trolig bli behandlet i Stortinget i løpet av våren.

Forlanger opprydding

– Spørsmålet vi må stille politikerne er hvordan det er mulig at kystsamfunnene blir fattigere i verdens mest fiskerike område, sier lederen i Kystaksjonen, Trond Einar Olaussen. Han peker på at slik regelverket praktiseres i dag, kan noen bli rike på fellesskapets eiendom uten å gi noe tilbake.

Også Gamvik-ordfører Inga Manndal (SV) mener at Røkke har brutt både leveringsplikten og aktivitetsplikten.

– Spørsmålet er hvorfor ingen vil gå etter Røkke når han bryter loven, sier Manndal til NTB.

Selv ble hun mandag utfordret av fiskeriministeren til å ta saken til retten. Men den ballen spiller hun rett tilbake.

– Min kommune har ikke økonomiske muskler til en slik rettssak. Jeg forlanger at regjeringen ser hva som er i ferd med å skje og rydder opp, sier Manndal.

Hun tror at det er gode muligheter for at Stortinget vil gå inn for å endre regelverket.

– Når folkemakten går i takt, så bruker det å hjelpe, sier hun. (ANB-NTB)

Artikkeltags