Gå til sidens hovedinnhold

Ingen makrellavtale

Artikkelen er over 7 år gammel

Heller ikke i år klarer Norge og de andre kyststatene å få i havn noen avtale for makrellfisket.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Kyststatene Norge, Island, Færøyene og EU møttes til en siste runde med forhandlinger i Edinburgh mandag og tirsdag, men fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) slår fast at en lang tautrekking ikke har gitt noe resultat.

Det var Norge som avviste det siste forslaget.

– Norge har strukket seg langt i disse forhandlingene, og det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke var mulig å finne en balansert løsning, sier Aspaker i en uttalelse.

Uten noen felles avtale om makrellkvotene gjør Norge nå som tidligere år og går fra torsdag i forhandlinger med EU om en bilateral avtale.

Den såkalte makrellkrigen startet da makrellen endret gytemønster og begynte å gå lenger nord. Island og Færøyene har kunnet mangedoble uttaket, men har gjort det uten å bli enige om en forvaltningsavtale med de andre.

Denne gangen tilbød EU Island og Færøyene en større andel, og Norge skal også ha vært villig til å gi de to landene en samlet andel på rundt 20 prosent.

– EU-kommisjonen mener betingelsene var ideelle for å nå en avtale, og standpunktene var veldig nær. Det er svært skuffende at en gyllen mulighet er gått tapt, sier EUs fiskerikommissær Maria Damanaki.

Men Fiskeridepartementet sier at det er blitt kjent for Norge at Island og EU fisker i grønlandsk sone i tillegg til andelene de krevde i forhandlingene.

– For Norge er det selvsagt at alt som fiskes av partene i en kyststatsavtale, må være innenfor den rammen man enes om. Dette har også vært forutsetningen for den fordelingsnøkkelen vi har vært villige til å akseptere, sier hun.

– Kritikken mot Norge for vårt forslag til totalkvote kommer i et underlig lys når de selv tillater sine fartøyer å delta i et fiske utover den totalkvoten vi har forhandlet om, mener hun.

Damanki ber Island og Færøyene nå sette ansvarlige kvoter på egen hånd. (ANB-NTB)