Gå til sidens hovedinnhold

Bøndene får nye venner

Artikkelen er over 6 år gammel

Kokkelærer Willy Ryan ved Vest-Lofoten videregående skole er en av fem Bondevenner i Vestvågøy som løfter frem norsk landbruk.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Bondevennaksjonen i regi av Norges Bondelag skal vise frem betydningen av norsk landbruk. Bondelaget på Vestvågøy kåret blant annet ordfører Jonny Finstad, banksjef Werner Martinsen og senterleder Ketil Benjaminsen til fjorårets bondevenner.

Norske råvarer

Fokus på årets utnevnelse er landbrukets råvarer.

- Vi har valgt personer/bedrifter som gjør noe spesielt for å fremheve norske råvarer som for eksempel butikksjefer, restauranter, kokkemiljøer og lærere innen restaurant og matfag, melder bondelaget.

Det har resultert i følgende liste for 2014:

  • Lofoten Turistsenter ved Irene og Arnt Arntsen
  • Bunnpris Leknes ved daglig leder Petter Karlsen og ferskvaresjef Ove Vollan.
  • Willy Ryan, Lofotkokk og lærer ved matfag på Vest-Lofoten videregående skole.
  • Ramberg Gjestegård ved Tordis Berre.
  • Maren Anna, restaurant på Sørvågen.

Spennende forhandlinger

Mandag troppet Ketil Høyen og Ørjan Wiik i Vestvågøy Bondelag opp på Vest-Lofoten videregående på Gravdal med forkle og diplom til Willy Ryan.

- Jeg har alltid hevdet at vi bør satse på et norsk landbruk, sier Ryan og trekker blant annet frem nærhet og beredskap som viktig.

Bøndene står overfor nye jordbruksforhandlinger, og forventningene er store.

- Jeg synes det er ekstremt spennende å se hvordan den mer næringsrettede regjeringen tenker som sier de kan økonomi. De har ikke bevist noe tidligere, nå har de sjansen, sier Ørjan Wiik .

Kravet i jordbruksforhandlingene er å fortsatt tette inntektsgapet til andre næringer, Norges Bondelag opplyser at man krever en gjennomsnittlig lønnsøkning på 35.000 kroner per årsverk.

Setter standard

- Vi føler at vi har 70-800 prosent av befolkningen i ryggen. Nå vil vi sette fokus på de som jobber med norske råvarer, sier Ketil Høyen.

Valget av Willy Ryan som Bondevenn begrunner de blant annet med at i hans klasserom og kjøkken utdannes morgendagens kokker.

- Det er de som setter standarden og skaper trender, sier Wiik og Høyen.

De trekker også frem et økt fokus på kvalitet.

- Mange vil vite hvor maten kommer fra, enes de om og trekker også frem den suksessrike satsingen på Lofotlam.

- Det gir også en stolthet og identitet i Lofoten.