Gå til sidens hovedinnhold

Inviterer til flyplassdebatt: – Innstillingen foreligger, men mange sitter fortsatt med ubesvarte spørsmål

Artikkelen er over 1 år gammel

Lokalpolitikere, miljøvernere og NHO Luftfart er representert i panelet når den nye storflyplassen på Leknes skal opp til debatt på Meieriet.

Avinor og Statens vegvesen har ferdigstilt sin transportanalyse for Lofoten og Vesterålen som innspill til prioriteringer i Nasjonal transportplan for 2022-2033. Innstillingen konkluderer med at storflyplass på Leknes kombinert med utbedring av vei er det beste alternativet, heter det fra Nordlandsforskning i en pressemelding.

– Forslaget forutsetter bygging av en rullebane på 2400 meter, at Svolvær lufthavn legges ned og at kjøretiden mellom Leknes og Svolvær kortes ned til 43 minutter, sier Karin Marie Antonsen fra Nordlandsforskning, som arrangerer debattkonseptet «Lytring» om saken på Meieret i Leknes torsdag 27. februar.

– Utvalget foreslår altså en samlet løsning med både veiutbedring mellom Svolvær og Leknes og en ny flyplass, og det påpekes at finansieringen må sikres i framtidige statsbudsjett. Løsningen forutsetter også en bred politisk tilslutning i Lofoten.

Betydelige konsekvenserInnstillingen peker på flere mulige konsekvenser for naturressurser og nærmiljø. Særlig påpekes det at en tredel av området som vil bli berørt i dag er dyrka mark.

– Et annet spørsmål er utviklingen av elfly og de endrede forutsetninger for infrastruktur dette vil kunne medføre, påpeker Antonsen videre i pressemeldingen.

Avinor anslår at mindre elektriske fly kan bli tatt i bruk i løpet av fem til ti år, og at man gradvis fram mot 2040 kan forvente større elektriske fly med over 50 seter. Etter hvert som større elektriske fly blir normen, vil behovet for lenger rullebane melde seg.

– Innstillingen foreligger, men mange sitter fortsatt med ubesvarte spørsmål. Lytring tar debatten, sier Antonsen.

I panelet sitter Gisle Solvoll fra Nord universitet, ordfører i Vestvågøy Remi Solberg, Reidar Jelstrup fra Vestvågøy MDG, Nils Petter Rusånes fra Statens vegvesen, Marian Frantzen fra Unstad Arctic Surf, Ketil Benjaminsen fra Vestvågøy næringsforening, Martin Eggen fra Naturvernforbundet og Torbjørn Lothe fra NHO Luftfart. Ordstyrer er Erik Wold, kjent blant annet fra Debatten på NRK 1.

«Lytring» er et konstruert ord sammensatt av «lytte» og «ytre». Debattkonseptet arrangeres av Nord universitet og Nordlandsforskning. Samarbeidspartner på Leknes er Meieriet bibliotek.

Kommentarer til denne saken