(Avisa Nordland)

Lørdag kveld 2.juledag (26.september 2020) avsluttet jeg tre dagers julefeiring hos min familie i Kabelvåg og skulle ta hurtigruta hjem til Bodø. Jeg hadde bestilt og betalt turen to måneder i forveien og sett fram til turen; en tur på ca 6 timer, som jeg har tatt noen ganger i de siste årene og har satt stor pris på.

Jeg ble kjørt til hurtigrutekaia i Svolvær og satt av der ca. kl. 20.00. Båten skulle gå 20.30. Vanligvis ligger båten der når jeg kommer, og jeg kan gå rett om bord. Det gjorde den ikke denne gangen. Det var litt merkelig, for det var ikke et menneske å se på kaia, ei heller noen informasjon om at båten var forsinket.

Jeg kom i villrede og lurte på hva som hadde skjedd. Ikke var det uvær på dette tidspunkt, så det var lite sannsynlig at dette kunne ha stoppet M/S Nordlys. Som aktiv reisende med hurtigruta er min erfaring at den går – uansett vær.

Etter et kvarters ventetid uten at noe skjedde måtte jeg kalle på familien igjen og be om hjelp til å finne om ut hvor hurtigruta befant deg. Det ble ringt opp til hurtigruta, men en automatisk telefonsvarer ga beskjed om at ingen telefoner ble besvart før mandag 28. desember kl. 08.00. Altså var det ingen hjelp å få den veien. Mitt godt voksne barnebarn kunne via en app finne ut at ingen av hurtigrutene lå i nærheten av Svolvær, og at ingen hurtigrute ville ta på passasjerer sørover før tirsdag den 29 desember!

Nu hadde seg slik at alle hoteller og pensjonater i Svolvær var stengt i jula og det var ikke mulig å oppdrive en eneste overnattingsplass hvis man ikke hadde venner og familie i nærheten. Heldig var jeg at jeg kunne be om ytterligere et overnattingsdøgn i Kabelvåg. Det var bare å legge på nytt sengetøy og «bestille» frokost neste dag, for så å forsøke seg på Widerøe neste dag.

Til alt hell var det ledige plasser på flyet neste dag, riktignok til en annen pris enn på hurtigruta, men jeg fikk i hvert fall muligheten til å komme meg hjem. Skjønt været og vinden var faretruende – 14 m/s - og med 24 m/s i «kastene» kunne det jo være en fare for at pilotene nektet å fly. Men det fikk briste eller bære. Jeg fikk skyss til flyplassen, og etter halvannen times venting tok flyet av på vei til Bodø. Etter en turbulent innflyging var jeg snart hjemme og i hus, skjønt flybussen på søndager går heller sjelden. Men jeg ble tilbudt skyss hjem via flypassasjerer som ble hentet, og var hjemme i god behold i Bodø rundt lunsjtider, litt under 12 timer etter jeg skulle vært fremme. Det var slett ikke så ille.

I ettertid er det ikke tida eller merutgiftene som gjør meg forarget, men situasjonen og arrogansen til Hurtigruten.

Jeg er 74 år og rimelig frisk og oppegående. Jeg kan fortsatt mestre en mobiltelefon og slå alarm hvis noe ikke stemmer. Jeg befant meg i en liten by i Lofoten hvor jeg hadde familie 4 kilometer unna. Jeg hadde en viss peiling på hvordan jeg skulle forholde meg når jeg sto mutt putters alene på hurtigrutekaia, når ingen båt kom, når ingen andre mennesker var på kaia, når ingen informasjon var gitt og når alle hoteller var stengt. Jeg kunne ringe familien.

Men hva om dette hadde vært en familie med tre småbarn, eller en eldre dame eller herre som var litt mer ufør enn meg, og som kanskje ikke hadde en oppladet mobiltelefon eller en familie å ringe til. Det kan i den sammenheng nevnes at alle kafeer og restauranter også var stengt, men Mix-kiosken midt i byen kunne være et sted å søke hjelp ettersom den holdt åpent til kokka 22 (skjønt det ikke var givet å finne ut hvor den ligger for en som er ukjent i byen). Det kunne jo sikkert også være mulig å ringe 112 og søke nødhavn på politistasjonen i Svolvær.

Heldigvis var det jeg som var utsatt for denne situasjonen og jeg slapp alle disse vurderingene.

Da jeg kom tilbake til Bodø gikk jeg grundig gjennom bestillingen min. Jeg sjekket bookingen og på PC- en min. Bestillingen var fra 4 november. Dato, klokkeslett var korrekt, M/S Nordlys var korrekt. Beløpet for billetten var trukket av kontoen min dagen etter bestillingen. Videre gjennomgikk jeg alt av e-poster og SMS-er for å sjekke om det kunne være en kansellering jeg hadde oversett. Men nei! Ingen beskjeder.

Mandag 28.desember er kundesenteret åpnet. Og jeg har fått kontakt med et menneske som representer Hurtigruten; en hyggelig svensk dame. Hun gir meg det svar at dette handler om datafeil og at de beklager at kundene ikke har fått beskjed om ny seilingsplan!!!!

Riktignok er det bra en med en beklagelse og at utgifter til billetten skal bli tilbakeført i løpet av noen uker, men dette holder ikke. Her er det noe som er riv ruskende galt. Sånn kan man ikke hesje med sine passasjerer!

Jeg ber ledelsen se nærmere på denne saken og gjerne bruke den som «case» for å forhindre at noen i ettertid blir satt i samme situasjon som meg på ei hurtigrutekai langs norskekysten! Dette handler ikke minst om å prøve og bygge opp tilliten igjen til et selskap som ikke har vært til å stole på i inneværende år.