Hurtigruten byr på Kystruten: Vil fortsatt drive Bergen - Kirkenes

SATSER PÅ NORSKEKYSTEN: Hurtigruten bekrefter at de har lagt inn bud på Kystruten Bergen - Kirkenes. Samtidig varsler selskapet en storsatsing på norskekysten - med eller uten avtale med staten.

SATSER PÅ NORSKEKYSTEN: Hurtigruten bekrefter at de har lagt inn bud på Kystruten Bergen - Kirkenes. Samtidig varsler selskapet en storsatsing på norskekysten - med eller uten avtale med staten. Foto:

Hurtigruten har drevet Kystruten Bergen – Kirkenes siden starten i 1893. Nå har selskapet levert inn bud også for neste anbudsperiode.

DEL

Det bekrefter sleskapet i ei pressemelding.

Fredag formiddag gikk fristen for å legge inn tilbud på pakkene i neste anbudsperiode ut.

- Vi kan bekrefte at Hurtigruten har levert vårt bud på Kystruten, uttaler kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten i pressemeldingen.

Hurtigruten har drevet Kystruten Bergen – Kirkenes, som i dag består av 34 havner langs hele kysten, helt siden starten i juli 1893. Det nye anbudet på kjøp av tjenester ble lyst ut av Samferdselsdepartementet i høst. Det skal gjelde fra 2020/2021 og minst ti år frem i tid.

Starter forhandlinger

- Nå går vi inn i en ny fase, som kan inkludere forhandlinger. Derfor ber vi om forståelse for at vi inntil videre ikke kan gå inn på detaljer om hva vi har bydd på og innholdet i det vi har levert, sier Bjørnflaten.

I desember kom nyheten om at Hurtigruten setter inn de nye hybridskipene MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen på ekspedisjonsseilinger langs norskekysten fra sommeren 2019. De to skipene, som er verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, skal seile i tillegg til de 11 skipene i kystruten, står det i pressemeldingen.

- Hurtigruten kommer til å seile mer på norskekysten, uansett om vi vinner eller ikke vinner hele eller deler av anbudet. Vinner vi ikke, vil vi seile rene kommersielle seilinger, og planlegger daglige avganger. Norskekysten vil alltid være en svært sentral del av Hurtigruten-produktet. Det vil den også være i framtiden – med eller uten en avtale med staten, uttaler Bjørnflaten i pressemeldingen.

Kystruten Bergen – Kirkenes

Passasjer- og godsrute med daglige anløp av 34 havner mellom Bergen og Kirkenes.

Samferdselsdepartementet kjøper sjøtransporttjenester på strekningen «for å sikre et tilfredsstillende transporttilbud for passasjerer som reise lokalt eller regionalt fra havn til havn, og godstransport mellom Tromsø og Kirkenes».

Ruten drives i dag av Hurtigruten AS, som har drevet ruten siden starten i 1893. Selskapet opererer 11 spesialbygde skip i trafikken.

Avtalen mellom Hurtigruten og staten går ut i 2020/21. Departementet lyste 19. september ut anbudskonkurranse om ny avtale som gjelder i ti år.

Konkurransen er delt i tre pakker. Hver av rutene er helårlige og gjennomgående seilinger tur-retur Bergen-Kirkenes, der alle havner på ruten skal betjenes daglig.

Den nye avtalen inneholder også klima- og miljøkrav.

Leverandørene har tilbudsfrist 3. januar 2018. Departementet tar sikte på at kontrakt kan inngås innen utgangen av mars 2018.

Artikkeltags