Nå er Årboka Lofotr ute med sin 41. utgave

Leder i Vestvågøy Historielag, Kolbjørn Bugge, gleder seg over at årboka Lofotr er ute i handelen.

Leder i Vestvågøy Historielag, Kolbjørn Bugge, gleder seg over at årboka Lofotr er ute i handelen. Foto:

Vestvågøyboka fra historielaget er i handelen nå.

DEL

– Årboka Lofotr har nå gått ut til medlemmene av Vestvagåy Historielag, og fins også til salgs i bokhandelen på Leknes samt i enkelte butikker, presenterer leder i Vestvågøy Historielag, Kolbjørn Bugge.

Det er 41. gangen årboka for Vestvågøy utkommer. Som vanlig byr årboka på et variert stoff fra ulike deler av kommunen. Her er opplysninger og glimt fra øysamfunnenes mangfoldige historie, fortalt av lokalhistoriske entusiaster med blikk for forbindelseslinjene generasjonene imellom.

Sissel Kristensen skriver om Vestvågøy Bondelags 100 år. Karl Klevstad beretter om storm på Skolpenbanken i 1957, og Karl Kristoffer Angelsen forklarer hva en gammel radiosender har med denne saken å gjøre. Geir Inge Winther forteller om Stamsund skytterlags historie, Willy Lindgaard har et fint stykker om juleminner på Himmelstein, mens Ole Rondung skriver om forlis og død på Eggum.

Og dette er bare begynnelsen: Lenger ut i boka finner vi lesestykker om en hardt prøvet familie fra Justad, om en oppvekst på Leite i Buksnes og om gravrøysa på Einangen. Ikke nok med det, vi kan lese om Lofotlam, om kulturlandskapet på Uttakleiv, om «Ør-Hemming» og om hva orgelet i Nidarosdomen har med Vestvågøy å gjøre.

Ja, og da har vi ikke en gang nevnt Svein-Erik Haugens beretning om svømmekonkurranser, Toralv Unstads kapittel om to forlis på yttersida, eller Ragnhild Aunes vesle stykke om et gammelt hjul (trillebår). Og husket vi på å legge til at inspiratoren for lokalsamfunnsprosjektene "Liv laga i Lofoten" - nemlig kunstneren Johs. Røde på Ramberg -. blir behørig omtalt?

Leder i Vestvågøy Historielag, Kolbjørn Bugge, har for øvrig bidratt med et kapittel av boka selv. Men dét får vi altså la stå som en gledelig overraskelse til dem som leser boka.

Redaktør av årboka Lofotr 2018 er Kjell Thore Sletteng. Redaksjonsmedlemmer er Ann Britt Pilegaard-Simonsen, Per Magne Bernhardsen, Svein-Erik Haugen, Grethe-Lill Larssen og Sissel Kristensen.

LES OGSÅ: Syklisten fant et høvdingsete på Leknes: Dette vet vi om «Olavskilden» og «Borga»

Artikkeltags