Historielaget arrangerte temakveld om kystspråk – og om ord «på tur ut»

Ove Orvik holdt foredrag om kystspråk og ord som dør ut for Vestvågøy historielag 25. september.

Ove Orvik holdt foredrag om kystspråk og ord som dør ut for Vestvågøy historielag 25. september. Foto:

Av

25. september arrangerte Vestvågøy historielag temakveld om kystspråk med Ove Orvik. Han har interessert seg i hvordan ord og uttrykk blir uttalt og brukt, og som en finner igjen i kystdistriktene i Vesterålen, Romsdal – og Øst-Island.

DEL

Et 20-talls tilhørere fikk en gjennomgang av ord som ofte brukes i forbindelse med fiske, hav, båt, vær og vind, ulike matretter – ord som har direkte sammenheng med mye av det virke som gjennom tidene har vært grunnlaget for bosettingen langs vår langstrakte kyst.

Fiskeres reisemønster ga samme opphav til ord

Det ble en interessant gjennomgang av ord og uttrykk, som ved sammenlikning viser seg å ha samme opphav. Sannsynligvis gjennom det reisemønsteret som blant annet fiskerne har og har hatt i forbindelse med å oppsøke de beste fiskeplassene.

Temakvelden ble også interessant på grunn av den gode dialogen som var mellom kåsør og deltakerne, der mye kunnskap om ord og uttrykk viste seg, og der «Lofotspråket» ikke avviker fra de tre nevnte områder.

Tørrfisk med smør

Ove Orvik har gitt ut et eget hefte om Kystspråk. Det bør nevnes at deltakerne fikk smake på en islandsk skikk ved spising av tørrfisk med smør.

Vestvågøy Historielag vil takke Ove Orvik og deltakerne for at vi fikk en trivelig temakveld og en gjennomgang og repetisjon av mange ord som fortsatt brukes – men som også er på tur ut av «kystspråket» vårt.

Artikkeltags