(Avisa Oslo)

Kampsportsenteret, som ligger på Vallhall Arena på Valle Hovin, har ifølge ledelsen på senteret blitt kontrollert tre ganger av uniformert politi gjennom nedstengningen i Oslo.

Det toppet seg på lørdag.

– To uniformerte politimenn kom rett inn og begynte å gå gjennom senteret og garderober. Uten å snakke med dem som jobba der først, gikk de rett opp til medlemmene og forlangte å få se legeerklæringene til alle sammen.

Det forteller Chris Nilsen, som eier senteret. Han reagerer på måten politiet oppførte seg på, og setter spørsmålstegn ved om politiet har lov til å kreve å få se den medisinske begrunnelsen for hvorfor folk får trene.

– Det er kun personer med medisinsk grunnlag som får trene hos oss nå. Vi har sett legeerklæringen til våre medlemmer, men av personvernhensyn har vi ikke krevd å se hva som er grunnen til at medlemmene har fått den. Det kan jo være alt fra helseproblemer til psykiske årsaker, sier Nilsen.

Politiet gikk derimot langt i å forsøke å få se legeerklæringene til medlemmene på senteret, ifølge Nilsen.

– De krevde å få vite grunnen til at medlemmene fikk trene. De gikk rett opp i ansiktet på medlemmene våre. Politiet har vært her flere ganger tidligere, og vi har opplevd dem som både ufine og uhøflige, sier Nilsen.

Avisa Oslo har gjennom helga forsøkt å få tak i oslopolitiet for en kommentar til denne saken. Både operasjonssentralen og krimvakta har, etter å ha blitt forelagt informasjonen i saken, henvist til kommunikasjonsenheten i Oslo politidistrikt.

Kommunikasjonsenheten er ikke tilgjengelig før mandag morgen.

– Ble redde

Avisa Oslo har vært i kontakt med ett av medlemmene som ble oppfordret til å vise legeerklæringen sin til politiet lørdag.

Han bekrefter det Nilsen forteller.

– Politiet kom inn på en aggressiv måte. Jeg så at flere andre medlemmer ble både redde og stressa. De oppførte seg som om de hadde krav på å se legeerklæringen min. Det sa jeg at det fikk de ikke, for det er privat helseinformasjon, sier medlemmet til Avisa Oslo.

Da han ikke ønsket å vise legeerklæringen sin til politibetjenten, sa betjenten ifølge sentereier Chris Nilsen at han skulle ringe en jurist. Etter å ha vært på telefonen i rundt fem minutter skal betjenten ha sagt at «det får gå for denne gang».

Personen Avisa Oslo var vært i kontakt med, er medlem av to forskjellige treningskjeder i Oslo. Han forteller at han opplever det som trygt å trene på Frontline Muay Thai, og at de har gode smittevernrutiner.

Han stiller samtidig spørsmål til de flere kontrollene politiet har gjennomført – og måten det er gjort på.

– Man blir jo irritert. Flere følte jo på at de måtte vise fram helseopplysningene sine. Politiet holdt papiret opp mot veggen og leste det. Det var veldig spesielt, sier medlemmet.

Kjendisadvokat reagerer

I etterkant av hendelsen publiserte Chris Nilsen et innlegg på sin Facebook-side. Der har flere reagert og kommentert. En av dem er advokat John Christian Elden.

Elden sier i en kommentar til Avisa Oslo at han er «nysgjerrig på hvilken hjemmel politiet påberoper seg for en slik razzia».

– Uansett vil en opplesning og diskusjon om medisinske opplysninger de får tilgang til i tjenesten være klart ulovlig å diskutere slik at andre hører det. Taushetsplikten gjelder selvsagt, og dersom det atletene skriver på Facebook er riktig, synes det å ha vært syndet her, skriver Elden i en SMS til Avisa Oslo.


Ikke første gang

Eieren av senteret forteller at dette slett ikke er første gang politiet har kommet innom senteret hans. I tillegg til kontroll fredag 17. mars, kom politiet innom mens det var barnetrening i november.

– Da var det fortsatt lov å ha organisert trening for barn opp til en viss alder. Politiet nærmest storma gymmet den dagen, de nekta å stoppe i resepsjonen og løp opp på matta. To betjenter kontrollerte barna og spurte hvor gamle de var, forteller Nilsen.

Han sier at barna opplevde seansen som skremmende.

– Det var jævlig ubehagelig, rett og slett. Vi fikk meldinger fra flere foreldre som lurte på hva som hadde skjedd, sier Nilsen.

Avisa Oslo har vært i kontakt med treningskjedene Sats og Fresh Fitness, som også har åpnet enkelte senter for personer med medisinsk grunnlag for å trene.

Lars Fredrik Strøm-Håkonsen, daglig leder i Fresh Fitness, forteller at de ikke har opplevd politikontroller på sine sentre i løpet av nedstengingsperioden.

Pressekontakten i Sats sier at så vidt hun vet, har det heller ikke skjedd på noen av deres senter.

Tidligere i uka omtalte NRK en liknende hendelse på treningssenteret Grip Gym på Grønland. Senteret har nå sendt en klage til politimesteren i Oslo.

Overfor NRK bekrefter politiet at de har mottatt en klage, men de ønsker ikke å kommentere saken utover det.