– Vi ønsker at alle som vil og uansett økonomi skal få spille fotball. Det har vært et problem for ti stykker på laget. Det har jo vært en del i media om dette med at utgiftene for å spille fotball har blitt høy, sier Andre Bruun, fotballtrener i Stamsund Idrettslag i denne ukas Lofot-Tidende.

Vi bringer gladsaken om at Håpet helselag sponser klubbens spillere, slik at de alle sammen skal få råd til medlemsavgiften.

Det er til strålende inspirasjon å høre om hvordan helselaget trår støttende til, men saken viser til et foruroligende bakteppe. Hele ti av de unge spillerne på laget fant det vanskelig å betale avgiften – da økonomien i mange familier er stram.

Det er på ingen måte slik at Stamsund idrettslag sikter mot høye avgifter. Tvert imot gjør trener Bruun og andre en stor innsats for å inkludere alle som liker å spille fotball, uavhengig av bakgrunn og økonomi. Treneren kan rett som det er observeres med bilen i andre bygder på Vestvågøy, der han har tatt turen for å plukke opp ungdommer til trening i Stamsund.

Utstyr, reising, obligatorisk forsikring og treningsavgift er utgifter som medlemsavgiften skal dekke.

I den nasjonale debatten som Bruun viser til, har det også blitt advart mot en «snikende profesjonalisering» av fotballen: «Fordi spillere i utlandet har bakgrunn fra fotballakademier med betalte trenere, tror mange at vi må gjøre det samme her. At vi må plukke ut tidlig og spesialisere barna fra 6-årsalderen,» skrev fotballtrener Anders Jacobsen på NRKs kronikkplass i fjor.

Om en slik tendens gjør seg gjeldende, vil den bidra til å gjøre deltakelse for de mange enda dyrere – ved at klubber satser på dyrere opplegg. Det er i så fall uheldig. Den store styrken ved norsk barne- og ungdomsidrett er jo dens veldige bredde. Barn siles ikke ut i ung alder, men får være med å prøve seg. For noen ligger det en drøm om å bli en stor idrettsstjerne under, for andre er det mest noe kameratslig man driver med. Men drømmene bør ikke knuses for tidlig. Og ungdommer som liker idrettslivet, bør ikke skyves ut av det organiserte tilbudet på grunn av forsikringsordninger eller andre proffe pålegg.

I idretten som i frivilligheten ellers, bør vi kunne stille med følgende utgangspunkt: Er det noe du og dine venner ønsker å få opp og gå, så skal det bare være å gjøre det. Vil dere stille med et fotballag, så er det fritt fram. Da bør det organiserte Idretts-Norge ta imot dere med åpne armer, og kun stille helt rimelige krav tilbake.

For som eksempelet fra Stamsund viser, er det ikke mer å gå på dersom man vil kalle seg en folkeidrett.