Forskeren Hallfrid Christiansen (1886-1964) fra Gimsøy var en pioner i dialekt- og språkforskning.

- Hennes historie er lite kjent, men den er så spesiell og interessant at den må hentes fram før den går i glemmeboken og bare forsvinner, sier leder Kolbjørn Bugge i Vestvågøy historielag.

Christiansen tok i 1935 doktorgraden i filologi med en avhandling om talemålet på Gimsøya. Hun vokste opp på Gimsøy, gikk etter avsluttet folkeskole først på folkehøyskole i Melbu, på privatskole i Kvæfjorden og tjente etter det som huslærer flere steder i Lofoten og Vesterålen. Hun reiste etter hvert til Kristiania, som i dag er Oslo og begynte etter hvert med universitetsstudier. Hun tok bifag i norsk og tysk, og leste gammalgermanske språk, gresk og sanskrit, før hun i 1935 tok sin doktorgrad. Hun fikk aldri fast stilling ved et universitet, men holdt likevel en rekke forelesninger ved universitetene og veiledet hovedfagsstudenter. Hun skrev også flere vitenskapelige artikler. Av arbeidene hennes er trolig lærestoffet om norske dialekter det mest kjente. Hun ble medlem av Det norkse Videnskaps-Akademi i 1950.

- Hun blir omtalt som Nord-Norges Ivar Aasen, melder Bugge.

Vestvågøy historielag, Gimsøy historielag og Meieriet bibliotek på Leknes har invitert professor i nordisk språkvitenskap ved Universitet i Bergen, Gunnstein Akselberg for å friske opp den unike historien til språkforskeren fra Gimsøy. Akselberg, som er kjent fra tv-serien «Eides språksjov» med Linda Eide, kommer til Meieriet bibliotek 21. november.

- Vi håper at Storsalen i kultursenteret fylles opp av interesserte fra hele Lofoten. Dette bør også være av interesse for elever og de som underviser i ungdomsskolen og i den videregående skole, sier Bugge.