(Laagendalsposten): – Å vite at jeg er en av de 20 som kom inn og så takke nei fordi jeg skal stå på ski i 100 dager, det føltes litt bakvendt, sier Guro Sandvin Groven.

For øyeblikket befinner Kongsberg-jenta seg i Henningsvær, der hun jobber på Trevarefabrikken.

Guro fikk for ikke så lenge siden vite at hun var en av 20 som kom inn på et nytt Honours-tilbud i samfunnsvitenskap. Studiet debuterte med det fjerde høyeste poengkravet ved Universitetet i Oslo i år. For å komme inn kreves det 60,0 poeng i kvoten for førstegangsvitnemål og 65,6 poeng i ordinær kvote.

– Det er drømmestudiet mitt, sier hun.

Måtte gå i seg selv

Hun forteller at hun måtte gå litt i seg selv før hun bestemte seg for å takke nei til plassen. Grunnen til det er at hun vil gå fra Lindesnes til Nordkapp.

– Greia er at jeg vil smi mens jernet er varmt. Nå sitter jeg på rykende fersk erfaring fra vinterfriluftsliv og ekspedisjonsplanlegging fra Lofoten Folkehøgskole. Jeg tenker at hvis det er en gang jeg skal gå Norge på langs, så er det nå, sier hun.

– Samtidig vet jeg at muligheten til å studere forsvinner ikke til neste år, og jeg kan søke på nytt da.

– Det er lett å tenke at man makser potensialet sitt når man kommer inn på et sånt studie, men akkurat nå er det ekspedisjonen som er veien å gå for meg, sier hun.

Vil gå fordi hun kan

Guro har vokst opp på Kongsberg i en friluftslivsfamilie, hvor det var tur i alle former og fasonger.

– Da jeg begynte på folkehøgskole var det første gang jeg tok et aktivt valg om å implementere det i livet mitt på en annen måte. Det er jeg glad for at jeg gjorde. Hvis ikke hadde jeg nok ikke tatt de valgene som jeg endte opp med å ta. Jeg har absolutt fått blod på tann, sier hun.

Nå vil hun gå, rett og slett fordi hun kan.

– Jeg vet ikke hvordan det kommer til å føles eller hvordan jeg kommer til å takle det. Det er mange spørsmål. Men jeg sitter på vissheten om at det er noe jeg kan klare, og at det er noe jeg kan klare alene.

Mye som må på plass

Planen er å starte i januar 2022. Da skal hun starte i Lindesnes.

– Det er av praktiske grunner. Det gir mest mening med tanke på snøforhold og lengde på turen å begynne i januar. Jeg planlegger at det tar cirka 100 dager, men det kommer til å være avhengig av tempo og pauser. Plutselig er ikke været med meg. Det er mange variabler som kan spille inn, sier hun.

Hun er i full gang med planleggingen og har begynt å skissere opp alt.

– Det vanskeligste av alt tror jeg blir å finne den tryggeste ruta. Og så må jeg planlegge alt av utstyr, mat, førstehjelp, sikkerhet, kommunikasjon. Jeg har prøvd å se på de mest økonomiske løsningene, samt de tryggeste løsningene. Det går ikke helt av seg selv dette her. Det er masse som må på plass, sier Guro.

Hun planlegger å sove i telt så mye hun kan, men hun har allerede blitt invitert inn til flere hytter av folk hun kjenner på veien. Hun skal heller ikke gå hele turen alene.

– Det er flere som har spurt om å være med på kortere etapper. Det er jeg veldig glad for, og ønsker de hjertelig velkommen, sier hun.