(Bladet Vesterålen)

– Jeg er bare glad for at alt gikk bra, og jeg vil takke for all hjelpa vi fikk fra brannvesen, frivillige og venner som stilte opp, sier Ovesen til Bladet Vesterålen.

Hun forteller at det har gått bra med dyrene, etter den heftige opplevelsen de var igjennom søndag. Kyrne ble undersøkt av veterinær etter hendelsen.

Falt gjennom golvet

Brannvesenet i Sortland rykket søndag kveld ut til Jennestad. En gårdbruker hadde behov for bistand, etter at flere kyr hadde falt gjennom golvet i fjøsen og ned i fraukjelleren.

– Meldingen vi har mottatt går på at flere kyr har gått igjennom gulvet i fjøsen, skrev politiet i Nordland på Twitter.

Det skulle, ifølge politiet, være snakk om to kyr som da sto i fraukjelleren. Brannmannskaper som kom til stedet så på mulige løsninger for å få kyrne ut.

Klokka 20.12 meldte politiet at det ble jobbet med å få kyrne opp av fraukjelleren. En dyrlege var også på vei for å sjekke tilstanden på kyrne.

Møkk over hele seg

Operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Remi Johansen, fortalte til VG at kyrne sto med møkk over hele seg.

– Kyrne står fast i en fraukjeller, også kalt møkkakjeller, med møkk over hele seg. De klarer heldigvis å ha hodet over møkka, sa Johansen.

Brannmannskap og politi jobbet sammen med å komme med løsninger for å få dyrene opp. Remi Johansen opplyste at kyrne veier mellom 500 og 600 kilo.

– Det er ikke bare å bruke tau for å få de opp. Her tror jeg vi må lage en rampe, og prøve på noe heising. Alt etter hva som finnes på stedet. Det utvikles også en del gasser i en slik kjeller, så det er ikke bare å hoppe inn dit for å få de ut heller, la han til.

Klokka 21.30 meldte politiet at begge kyrne da var blitt berget, og ble undersøkt av veterinær.