(Avisa Nordland)

(Nettavisen) En økning i smittespredningen i Norge gjør myndighetene bekymret. Nå settes bremsene på igjen.

- Koronaviruset tvinger oss igjen til å stenge landet, innledet helseminister Bent Høie på pressekonferansen fredag.

Høies budskap fredag:

– Utbruddene de siste ukene viser hvor sårbare er.

– Det er fortsatt liten smitte i Norge, men økningen vi ser nå er urovekkende.

– Vi er nødt til å bremse for å beholde kontrollen.

– Vi beholder grensen på 200 personer for arrangementet. Vi åpner ikke for arrangementet for 500 personer. Vi åpner ikke for kamper mellom voksne i idretten.

– Fra i morgen forbudt å selge alkohol over hele landet fra midnatt.

– Vi ber arbeidsgivere sørge for at bare halvparten benytter kollektivtransport.

– Munnbind er ikke et alternativ til å holde minst én meters avstand. Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbindet, men det er situasjoner der munnbind kan være et supplement.

– Rådet om munnbind kommer ikke i dag. Mer detaljerte råd vil komme fram mot 14. august.

«Vi må bremse opp nå, for å beholde kontrollen på koronaviruset», skriver statsminister Erna Solberg på Facebook, et budskap helseministeren gjentok på pressekonferansen.

Skjenkestopp

Det blir forbudt å servere alkohol i hele landet allerede etter midnatt i et forsøk på å stanse en ny oppblomstring av koronasmitte.

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sa Høie (H) under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september, men fra midnatt natt til lørdag blir det skjenkestopp landet rundt. Høie er bekymret etter smittespredning ved flere utesteder her i landet

– Skjenkesteder er steder med høy risiko for smittespredning, noe vi også ha sett internasjonalt. Det er så enkelt at ved bruk av alkohol en stund, så vil de fleste senke guarden litt og det er lettere å glemme seg. Man kan fort komme tett på hverandre, selv om vi her i landet har krav om bordservering. Det er bakgrunnen for at vi gjør den innstrammingen vi gjør nå, sa Høie.

Vi er ikke inne i bølge to

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier de ikke ser tegn til en ny smittebølge i Norge.

Vold sier at trenden med at smitten øker, fortsetter denne uka, og at mesteparten av smitten kommer fra utenlandsreiser.

– Det er mange som spør om vi ser en ny bølge, det gjør vi foreløpig ikke. Men økningen av lokale smittetilfeller er forventet. Selv om det er lokale utbrudd, ser vi ingen ukontrollert spredning, sier Vold.

Frykter nye smittefester

«Vi må bremse opp nå, for å beholde kontrollen på korona-viruset», skriver statsminister Erna Solberg på Facebook, et budskap helseministeren gjentok på pressekonferansen.

Til Nettavisen kommer statsministeren, som nå befinner seg i Leknes i Lofoten, også med en formaning før en ny helg med fester som har bidratt til smitteøkning. Hun ber unge og voksne respektere reglene om avstand og hvor mange som kan samles om gangen.

På pressekonferansen fredag deltok helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold.

Utenlandsreise

Det åpnes ikke for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

Det opplyste Høie (H) på fredagens pressekonferanse.

Regjeringen anbefaler også å unngå unødvendige reiser til alle land. Det gjelder selv land som er betegnet som «grønne».

– Økt reiseaktivitet har medført økt smitte i Norge. Vi fraråder nå alle unødvendige reiser til utlandet. Dette betyr at vi heller ikke åpner for reiser fra land utenfor EU/EØS-området med det første, sa Høie.

Reisende som ankommer fra røde land, skal ha på munnbind når de kommer til Norge og er på vei hjem i karantene.

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen. Ved øvrige reiser må man ti dager i karantene.

– Må bremse for å beholde kontrollen

«Selv om smitten fremdeles er lav, ser vi på utviklingen med bekymring. Fordi tallene stiger. Og fordi vi ser hvor og når smitten sprer seg», skriver statsminister Erna Solberg.

Hun sier det viktigste for henne og regjeringen er hensynet til liv og helse, barn og unge – og arbeidsplassene.

«Derfor må vi bremse opp for å beholde kontrollen. Det innebærer at man ikke må ha stor forventninger til nye lettelser de neste ukene», er statsministerens budskap.

Munnbind-råd kan bli et av temaene på pressekonferansen, men påbud er ikke aktuelt.

– Folkehelseinstituttet jobber med å gi anbefalinger rundt hvorvidt det er situasjoner i Norge der det kan være aktuelt å anbefale munnbind. Det vil si at det per nå ikke er planer om å gi et generelt påbud om munnbind når man er ute, for eksempel, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

FHI: – Skal ikke erstatte avstandsråd

Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet sa tidligere denne uken dette til Nettavisen om hva slags munnbind-råd de kan komme med:

– Det er særlig aktuelt ved økende smittespredning og i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand.

Han understreket at munnbind-råd ikke skal erstatte avstandsråd:

– Det kan derfor bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind som et supplement til de grunnleggende smittevernrådene også for å forebygge økende smittespredning, opplyser Iversen, men understreker at munnbind-råd ikke skal erstatte råd for eksempel om å holde avstand.

Her er de danske munnbind-rådene

I Danmark, som også opplever økende smittetall, anbefaler myndighetene nå munnbind i en rekke situasjoner (Se faktaramme).

Her anbefales blant annet munnbind hvis du er pårørende og ikke kan holde avstand til en person som er i risikogruppen eller hvis du skal reise med offentlig transport, og det ikke er mulig å holde avstand.

Full skjenkestopp etter midnatt

Regjeringen forbyr alkoholservering etter midnatt i hele landet.

Det opplyser helseminister Bent Høie under pressekonferansen fredag.

- Vi kan ikke ta sjansen på å miste kontrollen nå. Smitten har økt fordi mange har reist mer og møtt flere. Denne har økt fordi vi ikke har vært flinke nok til å følge de reglene og rådene som skal hindre at vi smitter hverandre når vi møtes, sier Høie.

- Vi bremser for å unngå en bråstopp der vi må stenge deler av samfunnet igjen. Dette er og grunnen til at vi strammer inn på noen områder, fortsetter Helseministeren.

- Smittesporingsarbeidet har blitt vanskeligere og mer tidkrevende fordi flere enn anbefalt har vært sammen og fordi vi møtes på flere steder. Vi bremser for å unngå en bråstopp der vi må stenge deler av samfunnet igjen. Dette er og grunnen til at vi strammer inn på noen områder.

Høie opplyser at myndighetene kommer til å gjøre nye vurderinger om gjenåpningen den første uken av september.

(©NTB)