Kom på familiearrangementet Fuglenes Dag – få med deg en fuglekasse!

Norsk Ornitologisk Forening markerer Fuglenes dag over hele landet, siste helg i mai hvert år. Med dette vil de rette fokus mot fugl og naturvern.

Norsk Ornitologisk Forening markerer Fuglenes dag over hele landet, siste helg i mai hvert år. Med dette vil de rette fokus mot fugl og naturvern. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag 27. mai kl 11. inviteres alle til fugletårnet ved Storeidvatnet naturreservat rett utenfor Leknes!

DEL

LeserbrevDer får du oppleve fugler på nært hold, og vi har ferdige fuglekassebyggesett. De som ønsker kan derfor få med seg en fuglekasse hjem! Av fugler vi håper å se står horndykkeren høyt i kurs. Storeidvatnet er en del av Leknes våtmarkssystem IBA (Important Bird and Biodiversity Area), et nettverk av globalt viktige fugleområder. En av grunnene er de mange parene med horndykkere. Nå er også blåstrupen kommet tilbake og synger ved tårnet. Blåstrupene er akkurat kommet tilbake fra Pakistan, India eller Afrika, og er utrolig fine.

Norsk Ornitologisk Forening markerer Fuglenes dag over hele landet, siste helg i mai hvert år. Med dette ønsker vi å rette fokus mot fugl og naturvern.

En rekke fuglearter er avhengig av hulrom i trær, murer og bygninger for å kunne plassere reiret sitt trygt. Blant de mest kjente er blåmeis, kjøttmeis, svarthvit fluesnapper, stær og gråspurv. Dessverre er det ofte mangel på slike steder fuglene kan legge eggene. Men vi kan heldigvis hjelpe fuglene med dette, og derfor inviteres barn og voksne til fuglekasseverksted. I 2018 er kjøttmeis, stær og tjeld spesielt i fokus, og vi skal lage fuglekasser til dem. Møt opp og få med den en fuglekasse hjem!

Litt bakgrunnsstoff:

«I Norge har vi syv forskjellige hakkespetter som hakker ut sine egne boliger. Toppmeis og granmeis hakker også ut hulrom. Reirhullene disse ni fuglene lager gir god beskyttelse mot vær, vind og farer. Mange andre arter har også oppdaget dette, men er ikke i stand til å lage sine egne boliger. De står derfor i kø for å overta de brukte boligene. Hele 25 andre fuglearter hekker også i hulrom, også noen ugler og ender.»

«Stæren trives godt rundt mennesker. Men det er ikke alltid så lett å finne steder å legge eggene, for husene vi bygger er så tette. Ved å henge en fuglekasse på husveggen eller på et tre i hagen, gir vi stærfamilien et hjem. Det trenger den, for stæren står på en liste med arter som er i tilbakegang, den norske rødlisten for fuglearter. Når du bygger en kasse til stæren hjelper du stæren med å bli flere.»

«Tjelden er valgt som Årets Fugl i år. Derfor er det ekstra hyggelig å kunne hjelpe den med reirplass. Til tjelden lager man ikke en vanlig fuglekasse, men en plattform der eggene kan ligge trygt. Å få en slik flott fugl til å hekke i noe man selv har laget, er spesielt. Siden tjelden kan bli opp mot 40 år er sjansene for at den samme fuglen vil komme tilbake og hekke mange ganger stor.»

«For at fuglene skal velge din fuglekasse må man tenke på at fuglene liker ulike levesteder, og at man henger kassa der man fuglearten vil trives. Gjennom å henge opp fuglekasser lærer man mye om hvilke krav ulike fuglearter stiller, og man kan studere dem på litt avstand. Omsorgen for et fuglepar kan raskt bli en kime til omsorg også for naturen som helhet.»

«Fuglene hjelper til med å regulere insektbestanden, noe som er bra for alt i naturen og for mennesker. Noen mener at en svarthvit fluesnapper kan fange opp til 7000 mygg per dag, og bare i løpet av de tre ukene med unger i redet spiser en kjøttmeisfamilie over 10 000 insekter.»

Om Oppdrag fuglekasse

Oppdrag fuglekasse er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Vi vil invitere folk til å delta i en stor nasjonal dugnad for å hjelpe fuglene, og samtidig ønsker vi å spre naturglede, kunnskap og engasjement om livet til fuglene og de utfordringene de møter.

Alle kan delta ved å bygge og henge opp en fuglekasse, og registrere bilde av den her på nettsida. Mangler du utstyr eller av andre grunner syns det er et litt stort tiltak å bygge fuglekasse hjemme? Da kan du sjekke om vi tilbyr et fuglekasseverksted i nærheten av der du bor.

Del gjerne bilder av din kasse i sosiale medier med emneknaggen #oppdragfuglekasse

Artikkeltags