- Frustrert over situasjonen som kommunen setter oss lyslag i når det gjelder gatelys

Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ikke skjønner jeg hvordan dere tenker når det gjelder besparelse med å fjerne tilskuddet til lyslagene i Vestvågøy, som er cirka 1,1 millioner kroner i året for alle lyslagene i kommunen og cirka 5500 lysstolper.

Men når dere finner nederst i kistebunnen at dere har 164.050 kroner til å dekke elektrikerfirma for å gå over samtlige lysstolper langs kommunal vei, som er 1400, for så å finne ut hva dere må ut med for å ha de etter dagens standard - ja, beklager, den ser ikke jeg.

Hvis kommunen ikke klarer å regne slikt ut uten å bruke svindyre konsulenter, kan dere bare henvende dere så har jeg en god kalkulator som dere kan låne.

For to år siden fikk alle lyslagene et pålegg om å fjerne gamle armaturer og eventuelt bytte pære, slik at det ble maksimalt 70W, som lyslagene fulgte.

Dette er utgifter som lyslagene måtte stå for selv, og mange har hatt stor gjeld for å etterfølge deres pålegg og eventuelt stormskader fra 2015.

Enkelte lyslag har flere hundre stolper som de belyser, med få beboere som betaler. De er helt avhengige av at kommunen betaler strømutgiftene for at det skal være lys rundt i deres kommune.

Ja, jeg vet at det ikke er deres vei, nei vel. Men det er deres innbyggere.

Nå med 30 prosent økning av diverse kriminalitet her på øya, føles ikke vi beboere oss særlig trygge. Hvor ille blir det når alle gatene blir mørklagt?

I Statens vegvesen sin håndbok 264, nivå 2 står det:

«1.2 Effekter av vegbelysning: For motorkjøretøy er ulykkesrisikoen i mørket ca. 1,5-2 ganger så høy som i dagslys. Risikoen i mørket øker sterkere for unge førere enn andre aldersgrupper. Risikoen øker også mer for fotgjengere enn for personer som ferdes med motorkjøretøy».

Så den såkalte at gatelys er falsk trygghet - ja, det stemmer nå ikke i det hele tatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken