Fremtiden er blå

Anne Karine Statle i Lofoten mat

Anne Karine Statle i Lofoten mat Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det sier alle, inklusiv statsminister Erna Solberg. Fremtiden ligger i mulighetene i havet, nye arter, ny teknologi, og ikke minst i ny forståelse av havet. Det blir nye arbeidsplasser og ny næringsutvikling.
I fylkeskommunens Regional planstrategi for Nordland 2016-2020 bekreftes det at Nordland er av de største sjømatfylkene i Norge, og Norge er en av verdens største leverandører av sjømat. Videre står det at: Sjømatnæringen i Nordland er av stor økonomisk og samfunnsmessig betydning. Derfor er det naturlig at fylket også er størst på utdanning i denne sektoren. Det bør være logisk. I Nordland er Lofoten og Vesterålen størst på kystflåte og mottak av hvitfisk i landet. Etter flere år med bekymring over høy snittalder i fiskeriene, bør det nå se lysere ut. Ungdommene ser at fiskeri er et spennende fag og mange muligheter. Flere ungdommer enn de som får plass, har søkt seg til naturbruk. Det betyr at snittalderen innen fiskeri bør gå nedover – noe som er gledelig.
Naturbruksutdanningen rekrutterer ikke bare til fiskeryrket. Med dette utgangspunktet er det rekruttering til mottak på land, utstyrsleverandører, kunnskapsbedrifter, oppdrettsnæringen, skipsfart, forskning, innovasjon og sikkert flere. Ønsker vi mer av disse næringene i Nordland burde det være større satsing på grunnutdanning naturbruk.
Utdanningssjef Nina Ellingsen Høiskar sier på NFK sine hjemmesider at det i 2020 vil komme nye læreplaner. Det er også et mål å øke rekrutteringen til studiespesialisering (!) for å imøtekomme kompetansekrav for å komme inn på høyskoler og universitet. Fra mitt synspunkt burde det være bedre for kunnskapsutvikling og innovasjon å ha praktisk erfaring med bakgrunn i fagutdanning (og påbygg), enn en som kommer uten/lite praktisk erfaring/forståelse, men med studiespesialisert utdanning.
Dersom politikerne ønsker å utvikle den blå sektoren i Nordland, er det å legge ned naturbruk en gal grein å sage av. Utdanning handler om mer enn klasserom og lærere. Det handler om fremtidige arbeidsplasser, samfunns- og næringsutvikling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken