(Rjukan Arbeiderblad)

Det er full stopp på sportsfronten, og det er fotballabstinens hos en rekke fotballgale. Og det kan ta tid før annen sport enn gamle opptak av idrettsbegivenheter igjen dukker opp på baner og skjermer. Nå er både sommerens fotballmesterskap og OL skjøvet ett år til 2011. Så hva kan du glede deg over i karantene-stua om dagen? Jo, sikkert litt av hvert, men to fotball-relaterte serier er nysluppet på den mest populære strømmetjenesten Netflix. Den ene for en god uke siden, den andre slippes 1. april.

Ikke bare for fotballfans
For fra onsdag kan du se den glimrende flue-på-veggen-dokumentaren "Sunderland 'til i die" som omhandler hvordan den engelske storbyen Sunderland psyke lever og ånder med sin kjære bystolthet fotballklubben Sunderland AFC, en fotballklubb i krise etter nedrykket fra Premier League i mai 2017. Og dokumentarserien fra den gamle industribyen i Tyne and Wear i nordøst-England passer for flere enn fotball-interesserte, for den handler vel så mye om folket og byen, som opplever tilbakegang og stor arbeidsløshet. Og når da byens stolthet, fotballklubben som spiller på den nye flotte stadionanlegget Stadium of Light opplever sportslig krise, er det noe som påvirker hele byens humør og psyke. Ja, det handler om mye mer enn fotball, når klubben får nye eiere og det står om hele byens lykke eller krise. Hvordan går det?

Sunderland 'till I die
Samtidig er det klart at die hard-fansen ikke har tenkt svikte. Vi møter de hjemme, i drosja, i bygatene og på stadion. Vi får vite hav de tenker om hverdagen og framtida, og deres kjærlighet til en klubb som sliter. For ikke bare rykker de ned fra den engelske toppserien etter en elendig sesong, de rykker ned også året etter til tredje nivå. Det kan du se i sesong 1, som har ligget ute siden 2018. Men onsdag kommer altså sesong 2, da klubben etter nytt nedrykk satser igjen. Vil de klare å kjempe om opprykk tilbake i 2. divisjonen Premiership, eller fortsetter nedturen til den gamle tradisjonsrike storklubben som har vært i den engelske FA-serien siden 1890. Sunderland har vunnet den engelske toppserien hele seks ganger, ja faktisk allerede andre året de deltok i 1891, så her er by og fotball ett. Du svaret på hvordan det går i sesong 2, som har Netflix-premiere 1. april. Serien ble en stor suksess på strømmetjenesten, og har den svært sterke karakteren 8,2 på verdens største filmnettsted imdb, og teamet bak satte igang med å filme sesong 2 uten at det var avtalt det med Netflix. Men de ville ganske riktig ha mer.

The English Game
Men det er også en annen interessant fotballserie som er ny på Netflix. "The English Game" hadde premiere 20. mars. Den engelske serien laget av blant annet Julian Fellowes som har skrevet og regissert blant annet "Downtown Abbey" og "Gosford Park" handler om starten på verdens eldste fotballturneringen FA-cupen, og starten på The Football Assosiations start av den engelske ligaen for snart 150 år siden. Det handler om når fotball blir en folkesport både aristokratiet og arbeidene blir opptatt av. Serien handler om hvordan Arthur Kinnaird som kaptein og stjernespiller på overklasseklubben Old Etonians i 1879 møter arbeiderklubben Darwen FC i FA-cupens kvartfinale og hvordan dette blir opptakten til at fotballen blir en folkesport også for publikum. Det handler imidlertid mer om det politiske og menneskelige enn det rent sportslige i dette som er mer et kostymedrama enn en sportsserie. men fans av Downtown Abbey vil få både intriger og spenning.