Soldater i Norge, Sverige, Finland og Danmark får samme uniform

Soldat fra Panserbataljonen i Brigade Nord, under skarpskytingsøvelsen Thunder Reindeer 2019, i Troms. Om noen år kan soldater fra de nordiske landene få samme uniform, men med ulike kamuflasjemønstre.

Soldat fra Panserbataljonen i Brigade Nord, under skarpskytingsøvelsen Thunder Reindeer 2019, i Troms. Om noen år kan soldater fra de nordiske landene få samme uniform, men med ulike kamuflasjemønstre. Foto:

Den norske feltuniformen til Forsvaret blir snart historie. Nå skal soldatene i de nordiske landene få samme uniform.

DEL

(Fremover) Prosjektet Nordic Combat Uniform er nå testet av 480 soldater fra de fire nordiske landene. Prosjektet er en del av det flernasjonale samarbeidsprogrammet Nordic Defence Cooperation, skriver Forsvarets Forum.

Egne kamuflasjemønstre

Målet er å anskaffe et felles fleksibelt stridsuniformsystem for de nordiske landene. Likevel vil uniformene se ulike ut fordi landene får egne kamuflasjemønstre.

Orlogskaptein Tor Inge Thun i Forsvarsmateriell leder det felles anskaffelsesprosjektet.

– Vi skal anskaffe et klessystem fra innerst til ytterst på hele kroppen, minus fottøy, hansker og lue. Det blir innerbekledning mot kroppen, en kampuniform som også kan brukes i leir, et isolasjonslag og ytterbekledning. Så hele porteføljen, både felt- og garnisonsplagg skal fornyes, sier han til Forsvarets forum.

Verdi på 425 millioner Euro

Uniformene skal nå gjennom en seks måneder lang testperiode. Så skal resultatene evalueres for å finne frem til det beste av de fire alternativene, og kontrakten skal etter planen inngås tidlig i 2021. Uniformene blir testet i en rekke avdelinger i Forsvaret.

– En av de store fordelene med et felles prosjekt som dette er størrelsen på anskaffelsen. Med en kontraktsverdi på 425 millioner Euro tiltrekker det ledende leverandører på uniformssystemer fra hele verden. Dette grunnlaget gir økt konkurranse og en fordelaktig pris/kvalitet-rate, forteller prosjektleder Thun på Forsvarsmateriell sine egne nettsider.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken