Når det er revolusjon i hjemlandet, kan tankene fort fly vekk fra norsk grammatikk og fagprøvepensum

Verden hjemme i stua.

Verden hjemme i stua. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Verdensbegivenheter av enorm betydning for naboen eller arbeidskameraten din, kan utspille seg uten at du en gang registrerer det.

DEL

MeningerVi lever i informasjonssamfunnet år 2018. Nyheter er alle vegne. Verden er i stua, på kontoret – ja, helt innpå øret enten vi går, sitter eller står med mobiltelefonen i hånda. Vi har full tilgang, er oppdaterte til enhver tid; vi vet hva som skjer, ekte verdensborgere av format, ikke sant? Eller?

Hvor naboen kommer fra

Ta et aktuelt eksempel! Her om helga foregikk det litt av en revolusjon i Etiopia, et land med over 100 millioner innbyggere øst i Afrika. Med sin unike historie har landet en viktig posisjon i afrikansk politikk. Det som skjer i Etiopia, påvirker kontinentet og derigjennom hele verden. Videre: Norge huser tusener av mennesker fra Etiopia og nabolandene på Afrikas horn. Vil du i dag forstå hvor naboen kommer fra, må du også forstå situasjonen i dette området av verden.

Likevel: Når begivenheter som den gigantiske demonstrasjonen av samhold på Meskelplassen (og rundt om i landet) gikk for seg lørdag 23. juni, hvor mye av dette ble registrert av våre hjemlige medier? Ja, hvor mye kom i det hele tatt opp i det internasjonale nyhetsbildet?

Afrikakorrespondentene var opptatt annetsteds. Dekningen fokuserte på de sinte maktmennene i Sør-Sudan, som endelig møtte hverandre til noe som kan bli en fredsforhandling. Jo da, Sør-Sudan er et land herjet av borgerkrig, med fælslige dødsfall og overgrep som burde angå oss alle. Det er lov å rapportere om forhåpningene til en fredsprosess. Men i Etiopia er borgerkrig og lovløshet unngått – kanskje ikke med mer enn en hårsbredd! Denne fortellingen om håp, tilgivelse og fremadstormende frihet, kom påtakelig i bakleksa i det internasjonale nyhetsbildet. I hvert fall for de av oss med en viss kjennskap til landet.

Tankene flyr

Om din etiopiske eller eritreiske nabo har svinset litt på jobben i det siste, eller surrer en smule med øvelsene på norskkurset, så kan det altså ha sin naturlige forklaring: Verdenshistoriske begivenheter utspiller seg på bakken akkurat nå. Tankene kan fort fly til hjemlandet, framfor til norsk grammatikk eller fagprøvepensum.

Lørdag 23. juni gikk altså etiopiske folkemengder ut i gatene for å hylle den nye statsministerens politiske reformer. De samme folkene som i årevis har demonstrert mot det sittende regimet, erklærte nå jublende støtte overfor partiets leder. Årsaken er neppe at de er blitt partitro over natta, men tvert imot: De gleder seg over at den folkelige mobiliseringen faktisk vinner fram. I de siste månedene har den nye statsministeren sluppet fri tusener av politiske fanger – mange med merker etter tortur på kroppen. At det rene etiopiske flagget, uten det styrende partiets emblem, vaier overalt i mengden, vitner om at hyllesten fortsatt inngår i en protestbevegelse.

Midt under demonstrasjonen gikk også en granat av i folkemengden. Men tragedien med flere drepte og sårede til tross, fortsatte denne gigantiske love-in'en utover dagen.

Alle som kjenner noe nærmere til Etiopias indre forhold, vil skjønne at den enorme demonstrasjonen av samhold er av enorm betydning. Med kokende frustrasjon over historisk urett blant store etniske grupper, kunne man tenkt seg en dystrere utvikling. Håpet om fred og frihet også etter det rådende regimets fall eller svekkelse, er nå betraktelig styrket.

Verdt å dvele ved

Nyhetsbildet gaper over mye. Men verden er ikke så liten at den får plass i lomma til enhver tid. Informasjonssamfunn eller ei, vi ser fortsatt bare et utsnitt av virkeligheten. Verdensbegivenheter av enorm betydning for naboen eller arbeidskameraten din, kan utspille seg uten at du en gang registrerer det. Og det nytter langt ifra å være nyhetsjunky, heller. Nyhetsreporterne er ofte langt unna de viktigste hendelsene i samtida, opptatte som de er med å forfølge det samme gamle. Fra Afrika hører vi for eksempel mest om land der krigen allerede er et veletablert faktum, og mindre om fredelige, folkelige revolusjoner som hindrer krig og elendighet i siste time.

Tusener av våre nye landsmenn følger uansett utviklingen med strittende hår og bankende hjerter. På denne måten er virkelig verden kommet oss nærmere. Selv om nyhetene kun utgjør kjappe sveip over verden, så kan møter med menneskene rundt oss kaste lys over hva som er verdt å dvele ved.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags