For en del år siden skrev jeg et innlegg i Lofot-Tidende om hvordan det stod til med fotballen på seniorsiden i Vest-Lofoten. Det var også da begredelig, og årets utgave har vel vært den tristeste på flere tiår. For mange er det eneste lyspunktet at Ballstad og Leknes møtes til kamp.

Mange mener at det er utrolig fint og morsomt, men det synes ikke jeg. Er det ikke på tide at vi utvikler fotballen i et område med 15.000 mennesker på samme måte som vi utvikler andre deler av samfunnet i disse områdene? Barn, ungdom og etter hvert lovende fotballspillere må ha noe å strekke seg etter, noe som gjør at treningsiveren øker og også ferdighetene. Så sier mange at det er ikke stort nok befolkningsgrunnlag for å ha et seniorlag i 3 divisjon og på sikt også i 2.divisjon. Selvfølgelig er det dét.

Bare for å ta det som er nærmest. Hvilket befolkningsgrunnlag har Melbo, Skånland, Finnsnes osv? Finnsnes og Senja har to klubber som sokner til et område på 8000 mennesker og har begge ligget høyt oppe i divisjonene. Eller for å nevne kommunen Ulstein med 8200 mennesker med Hødd toppfotball, som til og med har vært norgesmester og som stadig er i toppen av norsk fotball. Så befolkningsgrunnlaget er der. Det er helt andre parametre man må se på.

Hvordan bygge opp en frontklubb i Vest-Lofoten, og ta lærdom av det som var bra med Lofoten FK og dessuten se på hva de gjorde feil? Tidligere klaget man på anlegg. Nå har man flotte baner helt fra Reine i vest til Ramberg, Ballstad, Gravdal, Leknes og Borg. Mulig jeg har glemt noen. Få steder i landet har bygd et slik utvalg av fotballbaner.

Ut fra det jeg vet har vi også gode trenere i Lofoten, fotballfaglig dyktige. Men det eneste jeg oppfatter er at spillerne stort sett driver med klubbhopping mellom Ballstad og Leknes sånn annet hvert år i stedet for å få til et samarbeid. Dette har medført at flere slutter, man har problemer med å stille lag, og flere jeg snakker med er flaue over fotballstandarden i Vest-Lofoten. Jeg ser at det finnes talenter. Dyrk disse. Og til alle ledere i klubbene, vil jeg si: få i stand et møte, begynn å samarbeide og så fort som mulig, og hvis nødvendig, starte en ny klubb.

Hva barnet skal hete er det minste problemet. Sett i gang, folkens.