Gå til sidens hovedinnhold

- Er det egentlig sant at 420.000 planlegger å reise til Lofoten i sommer?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk friluftsliv skriver i en pressemelding at de frykter konsekvensene av at mange nordmenn ønsker å benytte sommeren til å besøke Lofoten. I følge Ipsos sin undersøkelse sier 1 av 10 nordmenn at det er sannsynlig at de besøker Lofoten i sommer. Men hva betyr egentlig 1 av 10?

I tillegg til at det er blitt nevnt på radio publiserte NRK Nyhetene tirsdag 12.mai på sin Instagramkonto at over 400.000 nordmenn planlegger å ta turen til Lofoten. Nå snakkes det plutselig om at nordmenn ikke bare tenker på, men de planlegger om å besøke. Det er en vesentlig forskjell her, hva er korrekt? NRK henviser til samme undersøkelse gjort av Ipsos. Noen har stilt et spørsmål i kommentarfeltet om hvordan 10% av Norges befolkning kan bli til “over 400.000”. Dette svarer NRK med at undersøkelsen representerer nordmenn over 18 år, det vil si 4.249.000 og av disse vil 10% til Lofoten ergo ca. 420.000 personer. Fin oppklaring. Kan vi da konkludere med at 1 av 10 betyr 420.000 personer da? Nei det vil jeg ikke påstå.

Men hvorfor ikke? Tallene fremkommer jo tydelig her og det er ingenting som tilsier at undersøkelsen ikke er troverdig. Hvis du gjør et kjapt googlesøk vil du finne artikkel etter artikkel som henviser til Norsk friluftslivs pressemelding. Det er jo klart at det må være god data det henvises til når så mange velger å lage sak om det. Eller?

La oss se nærmere på undersøkelsen...

Hva tenker du om jeg forteller at tallet “420.000” er basert på 54 personer? Kan man virkelig trekke så sterke påstander basert på svaret til 54 personer? Slik er det altså.

Spørreundersøkelsen baserer seg på 544 respondenter, hvor respondentene ble stilt følgende spørsmål:

“Er det sannsynlig at du kommer til å besøke noen av disse reisemålene i sommer?”

Det oppgitt 17 svaralternativer, der i blant Lofoten. Her er det mulig å velge flere alternativer. Det er totalt 1023 avkrysninger og 544 respondenter, da i gjennomsnitt 1,88 avkrysning per respondent. Av de 54 respondentene (10%) som har svart Lofoten, kan det tenkes at ikke Lofoten er det eneste alternativet de har svart. Hvordan kan det påvirke påstanden om at over 420.000 nordmenn ønsker (eller planlegger) å reise til Lofoten i sommer?

Jeg vil presisere at jeg ikke kritiserer Norsk friluftslivs frykt ovenfor konsekvensene. Jeg forstår at det ville vært bekymringsverdig om det skulle komme om lag 420.000 nordmenn til Lofoten fordelt på bare 3-4 måneder. Det jeg stiller meg kritisk til er undersøkelsens validitet, samt til hvordan det fremstilles i media. Er det nå enda et år hvor media fremstiller Lofoten som en masseturisme-destinasjon og legger vekt på en negativ utvikling? Jeg synes å ha lest litt for lite om destinasjonens positive utvikling av både infrastruktur, bevaring av naturen og om den gode innsatsen mot en bærekraftig destinasjon.

Jeg jobber i reiselivsnæringen selv, nærmere bestemt Svinøya Rorbuer i Svolvær og jeg gleder meg til å ta imot nordmenn til Lofoten i sommer. Jeg tror det vil bli en spennende og annerledes sommer på en god måte. Jeg vil også takke alle nordmenn som bidrar til å dekke gjestedøgnene som er blitt kansellert av utenlandske gjester i sommer.

Se datagrunnlaget fra Ipsos her: https://norskfriluftsliv.no/wp-content/uploads/2020/05/Hit-skal-nordmenn-p%C3%A5-ferie-2020.pdf

Kommentarer til denne saken