Gå til sidens hovedinnhold

- Endelig Lofoten Lufthavn, 8370 Leknes

Artikkelen er over 1 år gammel

Og veien fra Svolvær til Leknes med bil vil bli forkortet til ca. 43 minutter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som gammel lofoting leser jeg med stor interesse lokalavisene. Disse har i årenes løp reflektert opp- og nedturer om storflyplass på Gimsøy eller Leknes, med tilhørende værutredninger.

Lykken er stor over at vær og vind er i favør av Leknes, fordi våre venner i Vest-Lofoten ikke var for Gimsøy - forståelig nok. Jeg er født og oppvokst i Svolvær, men fordi min mor Signe var fra Olenilsøy, Reine, fikk jeg fra jeg var guttunge sans for alt som skjedde i Vest-Lofoten. Videre arbeidet jeg fra 1967 til 1973 som kontorsjef og advokat i Lofotkraft, med hele Lofoten som arbeidsområde, og jeg fikk mange venner og bekjente også i vest.

Dette innlegget er mitt bidrag for et godt samarbeid for realisering av Lofoten Lufthavn, Leknes, samt forkostning med ny trasé på E10 mellom Svolvær og Leknes.

Denne gavepakken til Lofoten er cirka 6,4 milliarder kroner. Storflyplassen for Lofoten med lokasjon på Leknes, midt i Lofoten, bør støttes av både politikere, folk flest og av reise- og næringslivet i regionen.

For det første vil et bredt samarbeid for storflyplass og nødvendig veiforkortning mellom Svolvær og Leknes blant annet skape cirka 500 nye, interessante arbeidsplasser som vil komme hele Lofoten til gode.

Videre vil jeg påpeke at Lofoten på helårsbasis har store forekomster av fersk fisk og laks som verdensmarkedet, Europa, Asia og Amerika, vil være interessert i å motta regelmessig via flytransport fra Lofoten Lufthavn, Leknes.

For publikum, lofotkommunene, reise- og næringslivet er det meget viktig å støtte opp om en storflyplass på Leknes. Det vil være en historisk og markant begivenhet som gode krefter står sammen om til det felles beste ikke bare for Leknes og Vestvågøy, men også alle som har sin gjøren og laden i regionen.

Det vil også, i motsetning til tidligere erfaringer, føre til bedre fremtidig samarbeid i regionen, både næringsmessig og politisk.

Til slutt vil jeg anføre: Basis positiv erfaring i favør av stadig økende, internasjonal turisme via store fly, antar jeg at Avinors stipulerte årlige kundegrunnlag på cirka 320.000 er satt for lavt. Helårsturismen per fly vil på bakgrunn av Lofotens spennende natur og beliggenhet, blant annet med nordlys samt fiskeriene, om to til tre år gi et årlig kundegrunnlag på cirka 500.000 personer. Den økte turistmengde vil dyktige og erfarne reiselivsfolk i Lofoten over tid ha gode forutsetninger for å mestre og bygge ut på en forsvarlig måte.

Samtlige lofotkommuner og nærings- og reiselivet med støtte fra folk flest i lofotregionen må stå samlet om Avinors enestående Leknes-prosjekt, derunder i samarbeid med veimyndighetene med målsetting om kortere vei mellom Leknes og Svolvær.

Kommentarer til denne saken