(Avisa Nordland)

– Klokken 16.50 fikk politiet melding fra Hovedredningssentralen Nord-Norge om at det var gått snøskred i Borgdalen på Jan Mayen. Tre personer var på tur i området da skredet gikk. To personer ble tatt av skredet, men en tredje person klarte å komme seg løs og fikk varslet, sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Remi Johansen.

Personellet på stasjonen satte da i gang en redningsaksjon og tok seg opp til skredområdet. Der søkte de gjennom skredet og fant de to savnede. Livreddende førstehjelp ble iverksatt, men livene deres sto ikke til å redde. De to ble bekreftet omkommet klokken 19 lørdag. Personen som klarte å ta seg ut av skredet, er lettere skadet, står det i en pressemelding fra Forsvaret.

Fra Nordland

De to omkomne er en kvinne i 50-årene og en mann i 30-årene. Mannen er fra Nordland og kvinnen er fra Vestland, opplyser Johansen. Skredet skal ha vært 100 meter bredt og 100 meter langt.

Senere søndag melder NRK at kvinnen som omkom er Bjørg Batalden (57) fra Florø.

– Nå går mine tanker og medfølelse først og fremst til de pårørende, det tette, lille fellesskapet på Jan Mayen – men også til venner og kolleger i Forsvaret. Det smerter når vi treffes av slike tragedier, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sender sine tanker til pårørende, som er varslet.

– Jeg har mottatt det triste budskapet om at to av våre har mistet livet i en skredulykke på Jan Mayen. Folkene våre gjør en viktig jobb der hver dag, på norsk territorium, men likevel langt hjemmefra. Mine tanker går til de pårørende og venner av de omkomne og til deres nærmeste kolleger. Alle vi i Forsvaret tenker på dere og føler med dere i denne triste tiden, sier Forsvarssjef Eirik Kristoffersen i en pressemelding.

Statsminister Erna Solberg har delt sine tanker om hendelsen.

- Det er med dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at to ansatte ved Forsvaret sin stasjon på Jan Mayen lørdag ettermiddag omkom i et snøskred. Mine tanker går til de pårørende, venner, kollegaer og det tette fellesskapet på Jan Mayen, skriver statsministeren på Twitter.

Hentes med Hercules

Øya ligger i Norskehavet, rundt 1.000 kilometer vest for Norge, nord for Island mot Grønlandshavet. Jan Mayen er nesten 380 kvadratkilometer stor, og øya har tilhørt Norge siden 1930.

Forsvarets operative hovedkvarter har satt et C-130J Hercules transportfly i beredskap for å kunne støtte stasjonen. To kystvaktfartøy er også omdirigert for å gi helikopterstøtte til stasjon Jan Mayen.

Operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt sier det ikke er avklart når de to omkomne kan flys til fastlandet.

– Det må ryddes rullebane først, så det kan tidligst skje mandag, men vi vet ikke, sier Johansen til NTB.