(Nordlys)

I natt har politiet og Tromsø Ettersøksring jobbet med å holde tre elger unna sentrumsgatene. Einar Mellomgård, leder for ettersøksringen, forteller at dyrene svømte i land på Sør-Tromsøya fredag.

I 02-tiden natt til lørdag ble politiet varslet om at de tre ungdyrene, to okser og ei ku, holdt på å ta seg inn i sentrum.

– Etter dette fikk vi melding om at de oppholdt seg i noen bakgårder i Petersborggata, deretter ble de holdt under oppsyn i Kirkegårdsveien. Siden klarte politiet og ettersøksringen å få elgene nordover på øya. Den siste meldinga vi fikk, i 05-tiden, gikk ut på at de hadde blitt jaget nord for Tverrforbindelsen, forteller Roy Tore Meyer, operasjonsleder i Troms politidistrikt, lørdag morgen.

– Ganske sært å se

Taxisjåfør Morten Ottosønn Aune var på jobb i natt og kom over dyrene ved fylkeshuset i 02-tiden.

– Jeg ringte politiet cirka kvart over to. Jeg har sett elg på Tromsøya før, men aldri i sentrum. Det var ganske sært å komme over dette – med kunder i baksetet. En annen bilist var også til stede, og vi tenkte at vi måtte sperre Muségata slik at elgene ikke skulle forville seg inn i sentrum. Det kunne forårsaket mye oppstyr på en lørdagsnatt, sier han til Nordlys.

Aune og den andre bilisten kjørte opp og ned Muségata for å få vekk dyrene. 

– Da ble de ganske raskt redde, og sprang sørover oppover bakkene, forteller han.

Tromsø Ettersøksring kom over dyrene oppe ved Kongsbakken videregående skole i 03-tiden, og drev altså dyrene nordover på øya etter dette.

To nye svømte i land

– Mens vi holdt på fikk vi melding av luftsfartsvakta på flyplassen om at to andre elger holdt på å svømme til land ved nordspissen. Dette var i 4-5-tiden. Derfor er det nå trolig fem elger på Tromsøya, og alle oppholder seg i skogen nord på øya. Jeg håper og tror at de kommer seg av øya ved å svømme enten til fastlandet eller Kvaløya – det spørs hvor de er født. De vil tilbake dit. Tromsøya fungerer som regel som en hvilestasjon, sier Mellomgård.

Ettersøksringen kommer ikke til å foreta seg noe mer før dyrene eventuelt forviller seg nærmere sentrum igjen, eller på annen måte blir et problem.

– De tre ungdyrene har nok kommet hit fordi de har blitt jaget vekk av mora når hun har født nye kalver. Da blir dyrene veldig forvirret og vet ikke helt hvor de skal ta veien. Da er det i alle fall ikke ideelt at de løper rundt i sentrum.