7.415 familiedyr fikk hjelp fra Dyrebeskyttelsen Norge i 2017. Det viser tall fra foreningens lokalavdelinger. Dette er en økning på 27,6 prosent fra 2016.
6.664 av dyrene som fikk hjelp i fjor var katter, 267 var hunder. Det er en økning på 26,3 prosent for katter og hele 147,2 prosent for hunder.
Nå krever Dyrebeskyttelsen Norge at det innføres obligatorisk ID-merking av dyr.
– ID-merking av familiedyr er den eneste måten vi får plassert ansvaret for dyrets ve og vel der det hører hjemme; nemlig hos eier. Det sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.
Hun mener kostnaden bør bæres av dyreeier, og dermed blir et enkelt tiltak for god dyrevelferd.
– Har man ikke råd til ID-merking av dyret sitt så har man ikke råd til å ha dyr, sier hun.
ID-merking kan gjenforene eier og kjæledyr.
– Hvis noen finner katten eller hunden din, kan ID-merking være helt avgjørende for om dere ser hverandre igjen eller ikke. Hvis dyret blir påkjørt og dør kan ID-merking gjøre at du faktisk får vite hva som har skjedd, sier produktsjef Einar Brekken i Frende Forsikring.
Obligatorisk ID-merking vil også gjøre det enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper, mishandler eller vanskjøtter dyr.
Dyrebeskyttelsen Norge brukte nesten 17 millioner kroner på å hjelpe dyr i nød i fjor. Over 11 av disse millionene ble brukt til veterinærbehandling og ID-merking.
– Vi har i flere år hatt ID-merking som krav for å kunne forsikre katter. Vi ser stor nytteverdi i et påbud og det er et forslag vi stiller oss helhjertet bak, sier Brekken.
Slik ID-merkes dyr:
Det vanligste er å bruke en mikrochip. Denne kan skannes av dem som finner det bortkomne dyret og sikre rask identifisering og gjenforening med eieren. (ANB)