Slik blir hundens verste dag litt bedre

Nyttårsaften kan være et mareritt for hunder. Derfor kan det være lurt å gjøre noen små grep for at den firbeinte skal klare seg bedre gjennom dagen. Et tips er å gjøre hunden sliten og lufte den godt før feiringen slik at den er mer avslappet på kvelden.

Nyttårsaften kan være et mareritt for hunder. Derfor kan det være lurt å gjøre noen små grep for at den firbeinte skal klare seg bedre gjennom dagen. Et tips er å gjøre hunden sliten og lufte den godt før feiringen slik at den er mer avslappet på kvelden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nyttårsaften består blant annet av høye smell fra fyrverkeri, og for mange hunder kan det være et mareritt. Men bruker du litt tid i forveien på å venne hunden til høye lyder kan dagen bli langt bedre for din beste venn.

DEL

(Fremover) Mange dyreeiere kjenner nok på at det nyttårsaften kan være en strenvsom affære fordi fyrverkeri kan utløse frykt og uro hos de firbeinte. De hører bedre enn mennesker, og en naturlig reaksjon på høye og akutte lyder er at de blir skremt.

Derfor oppfordrer forsinkringsselskapet IF hundeeiere til å øve før nyttårsfeiringen.

– Det finnes både lydspor, Youtube-videoer eller apper med fyrverkeri. Begynn avspillingen med et lavt volum og øk deretter gradvis. Jo tidligere man starter, jo bedre forberedt blir hunden til den store dagen, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring i If i en pressemelding.

Bedre sent enn aldri

Noen tenker kanskje det er seint å beynne å trene nå, men det er bedre sent enn aldri.

Ved å utsette hunden for lydene over tid vil den forhåpentligvis være mer avslappet under fyrverkeriet. Opstad mener mye av nøkkelen til å lykkes med opplæringen er at man selv også forholder seg rolig.

– Det er viktig at man er sammen med hunden hele tiden, og er trygg og rolig. Vis at du ikke er redd, og dersom hunden blir urolig kan man med fordel forsøke å avlede den med leker eller godbiter.

Se an reaksjonen på hunden før du øker volumet og gi den firbeinte tid til å venne seg til lydene.

– Det kan virke mot sin hensikt å øke lyden dersom hunden peser, bjeffer, er urolig eller viser andre tegn til frykt, sier dyreeksperten.

Første feiring med hund

Hunder som er født rett før nyttårsaften er mindre utsatt for å bli skremt av høye lyder. Det kom fram i en studie utført av British Small Animal Veterinary Association.

– Uansett når på året hunden din er født er det lurt å begynne med denne type trening allerede som valp. Dersom hunden først får en dårlig opplevelse med nyttårsaften kan det bli vanskeligere å roe dem i ettertid, så sørg for at de første nyttårsaftener blir gode opplevelser for hunden, sier Opstad.

Tips på den store dagen

På selve nyttårsaften er det også ting du kan gjøre for å gjøre kvelden mer behagelig for din firbeinte venn. Her er rådene fra If:

 • Gjør hunden sliten og lufte den godt før feiringen slik at den er mer avslappet på kvelden. Men husk å bruke bånd hele dagen i tilfelle det kommer noen tidlige raketter som kan skremme den av gårde.
   
 • La hunden være et sted den føler seg trygg når kvelden kommer, som for eksempel i en kosekrok, et hundebur, eller lignende.
   
 • Vær sammen med hunden hele tiden, og vær trygg og rolig.
   
 • Dersom hunden blir veldig redd kan man med fordel forsøke å avlede oppmerksomheten med leker og godbiter.
   
 • Ha gjerne på tv eller radio for et mer jevnt støynivå, og trekk for gardinene dersom hunden er redd.
   
 • Det finnes flere midler som skal virke beroligende på hunden, blant annet thundershirt. Dette er en trykkskjorte som skal lindre angst og hjelpe dyret med å slappe av. Feromonduft eller andre sprayer skal også ha en beroligende effekt. Dette kan kjøpes på dyrebutikker eller hos veterinær.
   
 • Noen hunder kan få dødsangst og bli så redde at de kan komme til å skade seg selv. Dersom du er redd for at det kan skje med din hund bør du oppsøke veterinær i god tid før nyttårsaften.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken