(Avisa Nordland)

Flyet som styrtet i Beiarn der fire amerikanere omkom, deltok på Nato-øvelsen Cold Response 2022. Dette er den åttende gangen militærøvelsen arrangeres. Flystyrten i Beiarn er fjerde gang en dødsulykke skjer i løpet av arrangementet.

Flyulykken i 2012

Flystyrten i Beiarn skjer nesten akkurat ti år etter det tragiske flykrasjet i Nord-Sverige. Det var i mars 2012 det norske Hercules-flyet "Siv" krasjet inn i fjellet Kebnekaise. Flyet var på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna i Nord-Sverige. Fem norske offiserer omkom i ulykken. Flyvraket ble funnet etter to dagers søk i vanskelig og bratt terreng.

Svensk Havarikommisjon konkluderte med at det var flere sammenfallende hendelser som førte til at ulykken skjedde. Blant annet var flyets besetning var ikke oppmerksom på at flygelederne ga feilaktige klareringer og forsto heller ikke risikoen med å følge disse. Dette ført til at flyet forlot kontrollert luftrom og gikk ned til et flygenivå som var lavere enn fjelltoppene i området.

Det har også vært trafikkulykker i løp av militærøvelsen.

Gikk igjennom isen

Første øvelsen som skjedde i 2006 fikk også fatale konsekvenser. Det omkom to mennesker da en stridsvogn fra Telemark bataljon gikk igjennom isen i et myrvann på Veggfjellet. Fire soldater var om bord i stridsvognen da ulykken inntraff. En granskning fant at relevante sikkerhetsbestemmelser ikke ble fulgt, men at det ikke ble gjort noe straffbart.

Trafikkulykke

I 2016 omkom en 46 år gammel mann da en stridsvogn kolliderte med personbilen hans. Ulykken skjedde på fylkesvei 763 ved Snåsa. Veien ble brukt til både sivil og militær trafikk. I etterkant av ulykken fikk Forsvaret en halv million kroner i bot fordi det ikke var god nok sikkerhet for sivil trafikk gjennom øvingsområdet.

Fra årets øvelse er det bekreftet at fire amerikanske soldater fra US Marine omkom da et V-22 Osprey-fly styrtet fredag kveld. De fire kan ikke hentes ut før været bedrer seg.