Gå til sidens hovedinnhold

Disse navnene vil nesten ingen kalle barna sine

Artikkelen er over 3 år gammel

Amen, Valdemar og Daud er bare noen av de mest uvanlige navnene norske barn fikk i 2017.

(iFinnmark)

[NETTAVISEN]: Venter du barn, eller sliter du med å finne navn på din nyfødte sønn eller datter? Statistisk sentralbyrå (SSB) har samlet en liste over de mest spesielle navnene nyfødte i 2017 fikk, i tillegg til en oversikt over uvanlige navn på 1800- og 1900-tallet.

– Det finnes ufattelig mange sjeldne navn. Vi snakker tusenvis! For eksempel er det 15.000 ulike fornavn som deles av kun to personer i Norge, sier Jørgen Ouren, navneekspert i SSB, til SSB.

Fritt navnevalg

I 2017 var det 2.290 jenter og 2.187 gutter som fikk et navn ingen andre i landet har.

Av hensyn til personvernet blir ikke navn gitt til færre enn tre personer offentliggjort. Men navnene som ble gitt til mellom fire og ti nyfødte i fjor, er samlet på SSB sine nettsider.

 Når fire personer heter det samme, er det ikke så sjeldent. Men det er uvanlige navn, og det kan være fordi navnene er på vei inn eller ut, sier Ouren til Nettavisen.

LES OGSÅ: Dette er navnetrendene i 2017

Ouren er veldig positiv til at folk velger unike navn.

– Jeg synes det er bra at foreldre velger noe annet enn navn fra topplistene, for det er jo mer praktisk, sier han, og viser til at barnet kan få flere på sitt klassetrinn med samme navn.

– Gøy med sjeldent navn

Navnet Malte er ett av navnene som er ganske sjeldent i Norge. I 2017 fikk fem guttebarn navnet, og det er totalt 60 personer som har det som eneste fornavn.

– Jeg synes det er gøy å ha et så sjeldent navn. Ikke mange har hørt om det før, men begge foreldrene mine er danske og i Danmark er det et ganske vanlig navn, sier Malte Loller-Andersen (26), som har vokst opp på Kolvereid i Nord-Trøndelag.

Selv har han bodd i Norge siden han var fire år, men har fått mange spørsmål opp gjennom årene om navnet sitt.

– Noen lurer på om jeg virkelig heter Malte, men jeg får jo også positive kommentarer. Jeg tror folk ofte legger merke til navnet mitt når det er så sjeldent, og det er kult, forteller han.

Fritt navnevalg

Ouren forteller at det er fritt navnevalg i Norge, så lenge navnet ikke kan skade barnet. Det er heller ikke lov å lage nye fornavn av eksisterende etternavn.

– Det finnes veldig mange pene navn. For å finne et unikt og fint navn kan du samle inn lister med navn og luke ut de mest populære, og krysse ut de du ikke liker, tipser han.

LES OGSÅ: Hva skal barnet hete?

Etter å ha gått gjennom navnelisten, enten alene eller med partneren din, sitter du igjen med færre og færre navn. Da kan det bli både kvartfinale, semifinale og finale, før det endelige valget tas, oppfordrer navneeksperten.

Gjær og Uff

Selv om det er blitt stadig mer vanlig å gi barna sine uvanlige navn, er det ikke noe nytt. I 1801 var det noen jenter som fikk navnene Grissilde og Diis, mens enkelte gutter fikk navn som Uff og Nub. I 1900 kalte noen foreldre jentebarn for Gjær og guttebarn for Veier.

– Det er mange morsomme navn fra den tiden. Jeg mener imidlertid at om et navn er for humoristisk, så bør du kanskje velge et annet til barnet ditt, sier Ouren.

Lurer du på hvor uvanlig akkurat ditt navn er? Klikk her for å finne det ut.

Selv om du ikke trenger å kalle barnet ditt Gjær eller Nub, kan du likevel finne flere fine navn som ikke er på moten i dag.

– Alt gammelt er fint, bare det blir gammelt nok, sier Ouren til SSB.

Kommentarer til denne saken