Grethe Dølviks oppskrift på hjemmelaget kaviar har gått land og strand rundt i snart tyve år. I 2001 skrev Lofot-Tidende om oppskriften og den har siden den ble publisert på lofot-tidende.no fått nye lesere hvert år. Hver februar dykker artikkelen Tid for kaviar opp på Lofot-Tidendes leserstatistikk.

– Det er utrolig artig og jeg er glad for at tradisjonen er tatt opp igjen og ikke går i glemmeboka. Det er utrolig godt, sier Dølvik.

At oppskriften leses og tas i bruk, merker også hun.

– I går hadde jeg kontakt med en klassevenninne, som jeg ikke har sett på 40 år. Hun fortalte at hun hadde vært på besøk i Hokksund og de hun besøkte fortalte at de hadde funnet en oppskrift på hjemmelaget kaviar på nettet, en oppskrift som visst stammet fra Lofoten fra en som hette Dølvik. Verden er ikke stor, humrer Grethe Dølvik.

Det er ikke første gang hun får fortalt at ukjente kaviarlagere har brukt hennes oppskrift som ligger på Lofot-Tidendes hjemmeside. Det skjer støtt og stadig. Et tantebarn hadde for eksempel snakket med noen i Tromsø som brukte Grethes oppskrift på nettet. Og til og med dem som solgte henne rogna denne uken på Eggum, hadde vært innom hennes oppskrift.

– Det er populært å lage kaviar i dag. Før syns jeg det bare var meg og mine søstre som lagde det, men nå er det mange, sier Dølvik.

Hun har laget årets første runde allerede, men vil vente til rundt den 20. februar før hun drar i gang årets storproduksjon. Det er i begynnelsen av skreisesongen rogna er som finest og egner seg best til kaviar.

– Men jeg har redigert oppskriften litt, og gjort den lettere, sier kaviarkokken som har oppskriften fra sin mor.

Grethe vokste opp i Nusfjord.

– Du er jo blitt en skikkelig «Kaviar-Grethe»?

– Ja, det er bare koselig!

Her er den oppdaterte oppskriften:

  • 1 kg rogn
  • 1,5 ss salt
  • 3/4 ss sukker
  • Seilaksfarge, som fins på apoteket, etter smak og behag

Skrap rogna ut av rognsekkene og ha den i en bolle. Fjern blodtråder underveis. Bland i salt, sukker og farge. Dette røres veldig godt og settes siden kjølig med gladpack helt nedpå røren. Den får stå til neste dag da det tilsettes:

  • 1 dl soyaolje (Mills grønne flaske! Billig soyaolje fungerer ikke like bra)
  • 1 ss røykesyre (som også kjøpes på apotek)
  • 1 ss salt
  • 1 ss sukker

Dette røres veldig godt og settes kaldt i 1 døgn med gladpack helt nedpå. «For å godtgjøre seg», sier Grethe. Nå kan kaviaren saltes mer hvis man ønsker det. Hvis den er hard, kan mer olje tilsettes.

Grethes oppskrift på blodpannekaker er for øvrig også en klassiker:

Bildeserie

Tilbake til januar 2001