Seniornett og Pensjonistforbundet har opprettet en datastue i Vestvågøy Kommune, som nå står klar til å kurse seniorer i digital kompetanse. Her kan du melde deg på et grunnleggende kurs i data. Du kan lære å bruke smarttelefon, nettbrett eller PC.

Vi er noen veiledere som nå har gått på veilederseminar og hatt mange samtaler rundt det å veilede og lære bort så mye digital kompetanse som mulig. Hensikten med en datastue i vår kommune er at du som er senior og ikke er trygg på den nye digitale hverdagen, skal kunne delta på kurs og bli tryggere i bruken av PC, nettbrett eller smarttelefon.

Her kan du lære hvordan helsenorge.no fungerer på smarttelefon eller PC. Du vil lære enkle måter å kommunisere på og hva det vil si å være en digital borger i dag. Pandemien har på kort tid gjort Norge enda mer digitalt enn det var. Dette er en stor utfordring for oss seniorer, men for deg som har lyst til å lære er dette et godt tilbud. Hvis du syntes at det å mestre en smarttelefon eller PC er veldig vanskelig, så husk at du er ikke alene om det, men vi står klare til å hjelpe deg på veien. Når du opplever at det er mange som sliter med det samme, så kan du ved å være med på et kurs på datastuen, lære litt skritt for skritt. Kanskje det som virket som et hinder viser seg å være utrolig artig og i tillegg møter du kanskje nye eller gamle venner her.

Vi som er veiledere, er ikke eksperter, men vi har lært oss å bruke dataverktøy slik at vi kan vise deg og fortelle deg hvordan du kan bruke data i hverdagen. Vi kommer til å holde kurset over fire dager med tre timer hver dag. Det vil bli pauser og muligheter til å mingle og bli kjent med flere som også ønsker å lære å bruke data.

De tre første dagene er satt av til å lære det viktigste og grunnleggende som seniorer trenger å kunne for å beherske den nye digitale hverdagen. På den siste dagen er det muligheter til å lære litt mer etter eget ønske. Du kan komme med ønsker til tema i løpet av kurset og på siste dag vil vi gjennomgå dette. Det er ikke alt vi kan ta opp siste dag, vi som er veiledere er ikke eksperter vi heller.

Flere og flere oppgaver i samfunnet har blitt digitale og gjennom pandemien har vi også sett at digitale ferdigheter hjelper oss til å kunne kommunisere med familie og venner. Mange er utrygge når de bruker alle de nye digitale tjenestene, dette gjelder spesielt bank-, skatt- og helsetjenester. Mange blir også lurt av falske nyheter, e-poster med falsk avsender og desinformasjon. Vi vil også forsøke å gjøre seniorene tryggere på nett. Det å være en digital innbygger er for mange mye mer komplisert enn det vi var vant til. Datastuene er tilknyttet Seniornett og Pensjonistforbundet slik at du også kan henvende deg der for å få ytterligere hjelp fremover.

Når du mestrer det å bruke smarttelefon til litt mer enn det å ringe eller sende SMS så blir det også mye morsommere. Du kan enkelt gå inn i nettbanken, betale regninger eller kanskje bare se på siste nytt fra VG.

Fremover vil vi også forsøke å gjøre datastuen til en møteplass for seniorer slik at seniorer kan hjelpe seniorer med de digitale utfordringene som dukker opp.

Vi gleder oss til å se deg på kurs i Datastue Leknes. Du kan kontakte oss på telefon: 48043455 eller e-post: [email protected]

For mer informasjon om datastueprosjektet så kan du gå inn på https://www.seniornett.no/opplaering/prosjekt-datastuer/og lese mer.