Osteprodusenten fra Vestvågøy blir trukket fram i en presentasjon av norsk mat, som Landbruks- og matdepartementet og næringsorganisasjonen HANEN står bak. Bakgrunnen er at Norge for første gang skal arrangere Oste-VM. Det skjer i Bergen.

– Vi skal vise omverden de norske unike matopplevelsene. Arrangementet og de norske osteprodusentene som deltar bidrar til å bygge Norge som en internasjonal anerkjent matnasjon. Det øker verdiskapningen for mat- og reiselivsaktører i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Klare til dyst

Ekteparet Tove og Knut Åland kan vise til en rekke både nasjonale og internasjonale priser for sine oster. Nå er de klare for Oste-VM, melder departementet.

Holdningen er klar: Det er på tide å få bort myten om at utenlandske oster er best. Selv om det å delta på World Cheese Awards er en terskel å trå over, blir det spennende å høre hva dommerne synes om produktene våre. Det viktigste er hva publikum mener.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.–3. november 2018.

World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.