Selger diesel som aldri før: – Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler

Selger unna: Forhandleren mener de nyere dieselmotorene har et veldig lavt CO2-utslipp og at man ikke bør ha dårlig samvittighet for å kjøre dem. Han selger dieselbiler som aldri før.

Selger unna: Forhandleren mener de nyere dieselmotorene har et veldig lavt CO2-utslipp og at man ikke bør ha dårlig samvittighet for å kjøre dem. Han selger dieselbiler som aldri før. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Må hente bruktbiler fra Sverige.

DEL

(Fremover) (Broom.no): Det kan innimellom virke som om dieselbilene er en utdøende rase. At folk ikke vil ha dem, at de forurenser verre enn verst og at de knapt er mulig å selge lenger.

Men det er faktisk helt feil. I alle fall om vi skal tro Leif Inge Bjerkenes, som er salgssjef hos Volvo-forhandleren Laastad & Co i Haugesund.

Der er problematikken motsatt.

– Ja, vi selger brukte dieselbiler som aldri før vi, forteller den joviale salgssjefen og titter utover den litt glisne bruktbilhallen etter at et par kunder nettopp har dratt avgårde med sine nyere brukte Volvo. Med dieselmotor.

Kjøper inn fra Sverige

Selv om dieselandelen har sunket ganske mye på nybil-salget, er fortsatt veldig mange brukt biler med dieselmotor i omløp.

– Vi skulle gjerne hatt enda flere av dem, sier Bjerkenes.

Som forteller at de innimellom må kjøpe inn biler for å dekke opp etterspørselen fra diesel-hungrige kunder.

– Vi ønsker så klart å levere biler til alle som vil ha. Når vi er i ferd med å gå tomme, ja – så må vi ta noen grep. Vi kjøper inn brukte diesel-Volvoer for videresalg. Heldigvis har Volvo et godt system, slik at vi ganske enkelt kan få tak i biler fra andre forhandlere eller fra Sverige. Vi har den siste tiden hentet en del dieselbiler fra Sverige, da utvalget der er stort og det selges langt flere slike biler nye der, enn i Norge.

– Noen ganger får vi ikke engang vasket, polert og klargjort bilene før de er solgt. Det er jo et luksusproblem og vi kjenner oss ikke helt igjen i all "svartmalingen" av dieselbilene som har vært den siste tiden, forklarer han videre.

Var bekymret

For det er fortsatt en del fordeler med dieselbil, om vi skal tro salgssjefen som har solgt biler i en årrekke.

– Absolutt. Dieselbiler bruker en del mindre drivstoff per mil enn en ditto bensinbil. Dessuten er diesel billigere enn bensin, ofte en krone eller mer per liter. Mange er også veldig glade i det gode momentet de fleste dieselmotorene byr på. Så fordelene er flere, forklarer salgssjefen.

Som også forteller at det ikke bare er de litt eldre dieselbilene som selges fort.

– Absolutt ikke. Nyere Volvo V90, V60 og XC60 går unna, vi har også mange kunder som etterspør både XC70 og V70. Slik det er hos oss akkurat nå, er nyere dieselbiler vel så etterspurte som hybrid-modeller.

– For noen år siden syntes vi at vi hadde vært litt "ville og gale" og leaset ut i overkant mange Volvo V40, de fleste med dieselmotor. Dette er jo biler vi får tilbake. Jeg innrømmer at jeg var litt bekymret for dem, men med som bekymringer flest; det var ubegrunnet. Vi solgte dem i tur og orden.

Ingen grunn til dårlig samvittighet

På spørsmål om hvem som kjøper dieselbiler og hvorfor, har han også svaret klart.

– Det er en overvekt av familier. De som vil ha en nyere, trygg, romslig og sikker bil, men som kanskje ikke har anledning til – eller ønsker – å kjøpe en helt ny bil, forklarer han.

Og han legger også til at de slett ikke er noen miljø-verstinger.

– Nei, nei. Det er de ikke. De nyere dieselmotorene har et veldig lavt CO2-utslipp, takket være gode og effektive rensesystemer. Så man skal absolutt ikke ha dårlig samvittighet for å kjøre en nyere dieselbil.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken