Gå til sidens hovedinnhold

– Besøkstallene for Reinebringen er sannsynligvis helt på høyde med Trolltunga

For abonnenter

«Jeg har den siste tiden innsett av noe av den jobben jeg har lagt ned kanskje har vært med på å skjule de prekære behovene for avfallshåndtering, toalettløsning og ressurser til vedlikehold. Tiden er overmoden for å få dette på plass», skriver Audun Rasmussen i en rapport fra 5. august adressert til kommunestyret i Moskenes.

Han er ansatt i 25 prosent stilling som folkehelsearbeider i Moskenes kommune.

Rasmussen har sammen med Peter Andresen i Lofoten friluftsråd foretatt manuelle kontrollmålinger og kalibrert en teller på Reinebringen, som er plassert der fire-fem måneder i året.

Les også

Overraskende besøkstall ved instagramfavoritt


Det viser seg at besøkstallene på Reinebringen er langt høyere enn tallene som tidligere er offentliggjort. Og at de sannsynligvis er enda høyere enn tellingen viser, fordi telleren er tatt ned store deler av året.

Persontelleren viser at det på det meste i sommer var det cirka 9000 personer som besøkte Reinebringen på en uke.

Her er tallene fra Lofoten friluftsråd:

  • Frem til 26. juli i år var det 87.000 passeringer av 41.500 personer.
  • I løpet av hele koronaåret 2020 var det 98.000 passeringer av 49.000 personer.
  • I 2019 var de oppe i 180.000 passeringer av 90.000 fjellvandrere, og i 2018 var det 31.000 personer som gikk opp og ned Reinebringen. Det var altså en tredobling av trafikken fra 2018 til 2019.

«Dette betyr at besøkstallene for Reinebringen sannsynligvis er mye høyere enn for eksempel Besseggen, og helt på høyde med Trolltunga», skriver friluftsrådet i en e-post til Audun Rasmussen.

Les også

Utrygt ved tur-favoritten: Audun fraråder folk å ferdes i fjellet

«Hadde utviklingen fått fortsette med besøk både fra inn- og utland i 2020 og 2021, kan man anta at Reinebringen ville hatt minst 150.000 besøkende årlig», skriver Rasmussen i sin rapport.

Han vil gjøre kommunens politikere oppmerksom på bruken av Reinebringen, som han mener trenger snarlig tilsyn og vedlikehold langt utover de ressursene som er avsatt til dette i dag.

Rasmussen har lagt ned mye frivillig arbeid på Reinebringen, der deler av stien blir steintrapp bygget av sherpaer. Den er ikke helt ferdig ennå.

«Det er mange i lokalsamfunnet som har engasjement knyttet til Reinebringen. Dette er også noe av årsaken til at jeg selv har brukt mye tid og energi, langt utover det som følger av min stilling i kommunen. For å utnytte det lokale engasjementet, mener jeg det er viktig at kommunen selv inviterer til samarbeid og engasjement både med privatpersoner og næringslivet rundt prosjektet. Dette er et positivt prosjekt, med et stort potensial for Moskenes», skriver Rasmussen og inviterer kommunestyret med på befaring til det populære turmålet.

Les også

Sherpaene får arbeidsro på Reinebringen: – Det virker som om folk flest forstår at det kan være svært farlig å bevege seg opp

Les også

For andre år på rad sitter stibyggerne som skal gjøre ferdig trappa på Reinebringen koronafast i Nepal

Les også

Lofoten Friluftsråd kan konstatere etter tellinger på 19 turstier: – Nordmenn søker ikke lavterskelturer

Les også

Flere nordmenn og færre utenlandske turister på lofotfjellene i sommer. Påvirket det antall redningsaksjoner?

Les også

Cathrine (25) fra Fygle og venninna fikk svar på korona-testen - så besteg de Norges høyeste fjell

Les også

Kristin (39) flyttet til Lofoten lenge før Instagram. Hun er kritisk til utviklingen: – Dette er ikke Disneyland

Les også

Sangstjerna trosset høydeskrekken og besteg to lofotfjell til dagen

Kommentarer til denne saken