Lofoten Standupfestival skulle gått av stabelen siste helgen i juni.

– Festivalen som er blitt arrangert tre år på rad, er allerede for mange blitt årets humor-høydepunkt her i Lofoten. Avlysninger skjer med bakgrunn i den globale smittesituasjonen vi befinner oss i. Situasjonen er altfor usikker til at jeg kan planlegge en festival av det innhold og kvalitet som jeg ønsker. Skulle Regjeringens retningslinjer endre seg til sommeren, så vil jeg uansett ikke være den arrangøren som henter 15-20 potensielle smittekilder hit til Lofoten. Da venter vi heller ett år med moroa, sier initiativtaker Benjamin Einarsen i en pressemelding.

Økonomien spiller også en sentral rolle i avlysningen. De tre forestillingene som i mars og april ble avlyst og flyttet til oktober, samt salg av festivalpass, skulle vært inntektsgrunnlag for blant annet bestilling av flybilletter.

– Uten inntekter er det vanskelig og uforutsigbart å drive med arrangementer, påpeker Einarsen.

– Det er i utgangspunktet ingen direkte fare for Stand Up Lofotens eksistens, men akkurat nå er den litt i publikums hender. Jeg har satt opp to forestillinger i høst, og for første gang er jeg avhengig av utsolgt i begge for at jeg skal tørre å sette opp et tredje show i år, legger han til.

Fjorårets stand-up-julebord ble en underholdningssuksess, og årets julebord var på lang vei planlagt før viruset inntraff Europa.

Det er fortsatt lenge til desember, men av flere grunner velger Stand Up Lofoten allerede nå også å avlyse julebordet.

– Jeg håper virkelig at pandemien er over til da, men helt sikre kan man ikke være. Uansett er det svært mange berørte, både bedrifter og privatpersoner, og jeg tviler sterkt på at det dukker opp en krisepakke for at alle skal få dratt på julebord i år, sier Einarsen.

– Når det er sagt er det kanskje i år man virkelig har fortjent et skikkelig julebord, etter alt vi går i gjennom akkurat nå. Så min oppfordring til bedriftslederne i Lofoten er å legge opp til en skikkelig feiring av sine ansatte når alt dette er over. Det er langt flere og mer viktigere aktører enn Stand Up Lofoten som nå er avhengige av at man begynner å bruke penger lokalt igjen, legger han til.