Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret etter urovekkende tendens i det muterte viruset

Flere nye smittet i Bodø.

(Avisa Nordland)

Onsdag melder kommunen om at det siste døgnet er tre nye smittede..

– Alle har ukjent smittevei, sier kommunikasjonssjef Tord Berthinussen.

35 500 er testet i Bodø det siste året.

– 503 er positive prøver. I mars i år har 124 vært positive så langt.

Les også: Forsiktig optimisme etter gode smittenyheter i Bodø: – Et lite hurra

Kai Brynjar Hagen sier at situasjonen er ikke helt landet.

– Men det er grunn til å tro at vi langsomt nå får effekt av de strenge tiltakene som er innført. Det er alltid nødvendig med lengre observasjonstid for å si noe mer sikkert, men det er grunnlag for å si at vi er på vei.

Følger svært nøye med

Han sier følgende om at alle de siste har ukjent smittevei.

– Det er nettopp det som har gjort det labile i situasjonen, at andel med ukjent smittevei var økende en periode. Nå øker ikke den på videre, men vi følger dette svært nøye.

Han sier at de yngre aldersgruppene blir rammet i større grad nå.

– Svært få av de eldste blir overhodet syk av dette. Sykdomsforløpet, både tidsprofilen og alvorlighetsgraden av symptomer, er noe annet enn det vi har sett. Det er kjempeviktig å si at reglene og tilrådingen som bygger på kunnskap om det opprinnelige viruset, faktisk nå ikke er brukbare når det gjelder det sørafrikanske viruset.

– Blir du sykere av dette viruset enn den normale varianten?

– Ja, det er den unike kombinasjonen at det smitter lettere og du blir mer syk. Vi har hatt flere innleggelser på sykehus enn noensinne, og vi har også hatt flere som følges nøye av medisinsk oppfølging og som har ganske alvorlige symptomer.

Hagen gjentar at de skal slå ned viruset og at han tror de er i ferd med å «gå inn for landing».

Oppfordring for påska

Hva gjelder påska ber Hagen om at de sosiale kontaktene må skrus ned og helst unngås i størst mulig grad.

– Hold avstand! Det er to meter nå som er anbefalt. Følg smittevernreglene i den kommunen du kommer fra.

Ordfører Ida Pinnerød sier hun forstår at det kan være forvirrende for folk.

– For oss i Bodø er det enkelt. Her gjelder de samme reglene som i flere uker, vi skal fortsette å gjøre samme gode jobben nå som vi har gjort. Det som er mer presisert og tydelig nå, er dette med tometersregelen, sier Pinnerød og henviser til regjeringens nyinnførte anbefalinger fra tirsdag.

Samme kveld hadde kommunene i Salten møte med statsforvalteren i Nordland. Der kommer det en felles tilrådning.

– Hovedbudskapet er at vi ønsker ikke at smitte skal spre seg, sier Pinnerød, og gjentar Hagens budskap om å ha så få nærkontakter som mulig.

– Også er det en bønn fra ordførerne til oss bodøværinger i påska: Handle ferdig i Bodø, ikke alle samtidig, og ta med varene på hytta og hold oss der. Oppsøk ikke steder eller ting som skjer i de andre kommunene annet enn skiløypa, fjæra osv.

Andre budskap knyttes direkte mot blant andre barn.

– Først til alle dere barn og unge som kanskje har en vanskelig situasjon. Det er alltid noen du kan snakke med. Det er viktig at du snakker med noen hvis du har det vanskelig. Det kan være foreldre, søsken, lærer, en helsesykepleier, trener, en nabo eller andre. Husk at hvis det skjer noe alvorlig som gjør det vanskelig for det i påska, er det lov å ringe på hos en nabo og spørre om hjelp, selv om det er korona.

Til barnehager og SFO vil Pinnerød si følgende:

– Skolene har ikke åpent i stille uke, men det har barnehager og SFO på rødt nivå. Det er strenge smittevernkrav i barnehagene, og det er viktig at foreldre er nøye med henting og levering slik at det ikke hoper seg opp med mange samtidig.

Videregående skoler har de siste ukene hatt hjemmeskole, noe de fortsetter med ut denne uken. Noen studenter er også kommet hjem, mens andre er på vei.

– Dere er hjertelig velkommen. VI syns det er bra at særlig dere som har vært alene får komme hjem til noen dere er glade i. Det vi er opptatt av er at alle skal kjenne seg trygge. Kommer dere fra områder med mye smitte, så tilbyr vi testing på dag tre.

Oppløftende vaksinenyheter

Hva gjelder vaksinering kan Tor Claudi si at det til nå er vaksinert rundt 10 000 bodøværinger, hvor 3250 er fullvaksinert.

– Dagens glade budskap er at vi tidligere i dag får 1600 vaksiner som vi kan bruke til uka etter påske. Så høyt tall har vi aldri fått, så det begynner å lysne litt.

850 skal vaksineres i påskeuka. Etter påske regner de med at de kan åpne opp for folk over 70.

– Da skal vi begynne å inkludere de i risikogruppene mellom 18 og 65 år.

Han sier vaksineringen gjør et stort byks nå.

Kommentarer til denne saken