(Avisa Nordland)

Lørdag bekrefter politiet at det amerikanske mannskapet på fire omkom i Osprey-ulykken.

- Politiet har nå i natt ca kl 0130 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet er omkommet, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i en pressemelding

I pressemeldingen kommer det frem at politiet er kjent med at alle fire er amerikanere. Forsvaret varsler og følger opp de pårørende.

Politiet har iverksatt etterforskning og varslet Havarikommisjonen. Det er svært dårlig vær i området slik at det videre arbeidet på åstedet er avsluttet, men politiet vil ta det opp igjen så snart værforholdene tillater det.

Flyet forulykket i Gråtådalen i Beiarn, sør for Bodø.

Ordføreren i Beiarn kommune, Andre Kristoffersen, sier til VG at kommunen i løpet av redningsaksjonen har vært orientert om utviklingen.

– Det er en tragedie som har skjedd. Det er trasig. Gråtådalen, der ulykken skjedde, er mye brukt til flytrening siden det er få personer som bor der og langt til nærmeste vei, sier Kristoffersen.

Forsvarssjefen: Mine tanker går til de etterlatte og kolleger

– I går ettermiddag fikk jeg melding om at et amerikansk fly var savnet og ikke hadde ankommet Bodø i henhold til opprinnelig plan. Jeg fryktet det verste, men håpet i det lengste på bedre nyheter, sier forsvarssjef general Eirik Kristoffersen.

– Søk- og redningsoperasjonen fant det som var et ulykkessted. Nå er det dessverre bekreftet at mannskapet om bord i det amerikanske flyet omkom i ulykken. Mine tanker går til de etterlatte og kolleger av de omkomne. Takk til alle involverte i søk- og redningsoperasjonen. Vi har ingen å miste, sier Kristoffersen.

Forsvant

Det var fredag kveld klokken 18:26 det amerikanske luftfartøyet ble meldt savnet like sør for Bodø.

Tre timer etter at flyet forsvant fra radaren, ble det fanget opp signaler på en nødpeiler og Sea King gjorde et funn i Gråtådalen i Beiarn.

Redningsaksjonen bar preg av de dårlige værforholdene, og den eneste forsvarlige måten å komme seg til havariområdet var på snøscooter. Som følge av dette brukte redningsmannskapene omtrent fire timer på å lokalisere vraket og de omkomne.

Flyet deltok i den storstilte militærøvelsen Cold Response 2022, som er i gang i Nord-Norge. Øvelsen der 30.000 soldater fra 28 land deltar, startet tirsdag. Flyet har operert ut fra Bodø de siste ukene og har tatt del i militærøvelsen.

Siden 2007 har flytypen vært involvert i 28 ulykker av ulik alvorlighetsgrad, ifølge The Aviation Safety Network, skriver VG.