Vi som russ har alltid tenkt at borgertoget kom til å være en positiv opplevelse. Vi hadde gledet oss mye til toget, og til å si farvel til en fantastisk russetid og en viktig epoke av livene våre på den tradisjonelle måten. Noe som var etterlengtet etter to år med pandemi og distansering. Det vi opplevde derimot, var langt fra hyggelig.

Vi forventet litt vannkrig fra de unge slik det alltid har vært, og det fikk vi, men krigen utartet seg til noe langt verre enn bare uskyldig lek. Flere fylte vanngeværene sine med sølevann. Noen kastet store bunker med våte russekort og hauger med pair som også var dunket i sølevann med full kraft i ansiktene våre fra nært hold. Flere av oss fikk nærmest kokende vann helt over seg. Vi ble kastet stein på, og enkelte var rett og slett respektløse overfor våre private eiendeler. Barna det er snakk om virket til å være i 10-15-årsalderen.

I borgertoget hadde russen «politisk debatt» som tema. Vi i min russegruppe, som eide årets eneste russevan, hadde valgt «pride» som vårt tema, og jeg hadde derfor med et regnbueflagg som jeg holdt utenfor vanen. Inni alt kaoset i årets borgertog kom en gutt løpende mot meg og rev flagget ut av hendene mine, for så å løpe vekk med det. Jeg fikk senere vite at flagget ble kastet i søppelet. Dette var min private eiendel som jeg hadde brukt penger på å kjøpe, og jeg kjenner at jeg blir frustrert og skuffet over at barn får lov til å oppføre seg slik på et offentlig arrangement.

Men jeg var ikke den eneste som fikk ubehagelige opplevelser i russevanen. Gruppen som helhet fikk fort kjenne at det ble ukomfortabelt å sitte med åpen dør, da vi var dekt av sølevann og fikk harde ting kastet på oss. Vi tenkte derfor at å lukke skyvedøren på vanen var en god måte å få en pause fra kaoset, og at ungene kanskje ville skjønne at de måtte roe seg ned litt.

Dette skjedde ikke. Reaksjonen som kom ble helt motsatt enn den vi hadde håpet på. Barna rev opp døren fra utsiden og sprayet vann inn i vanen og på oss. På vanen er det også et vindu som åpnes ved å skyve det til siden, og det kan åpnes både fra innsiden og utsiden. Dette tok barna utnytte av. Vinduet ble tatt tak i og luken ble åpnet. Vi ble sprutet ned og kastet på, og kjente på en følelse av å være virkelig ukomfortabel, i et tog som er ment til å være en positiv opplevelse. Vi slet med å få lukket både vinduet og døren, og da vi til slutt fikk det til var borgertoget over. Hele tiden hadde vi forsøkt å si ifra om at de måtte stoppe, men vi ble møtt med døve ører og enda hardere angrep.

Mange av russen som gikk eller kjørte vanlige biler opplevde også liknende situasjoner, og ikke å bli hørt da de sa ifra. En russ vendte også hjem gråtende etter å ha blitt trakassert, mens de skyldige barna lo og skrøt av at de «hadde fått en russ til å gråte».

Jeg tror at mange unge ikke helt skjønner konsekvensene av handlingene sine. Det er ikke slik at når vi kler på den røde dressen at vi ønsker å bli behandlet slik. Og ja, vi hadde blitt advart på forhånd av både helsesøster og politi om at vi kom til å få noen ubehagelige opplevelser. Det vi ikke hadde blitt advart om, eller forventet, var å bli møtt med trakassering og voldshandlinger. Bli stjålet fra, skitnet til, kastet stein på og helt nærmest kokende vann over. Man er bare russ én gang i livet, og dette avgangskullet har etter en lang videregåendeopplæring preget av pandemi bare ønsket seg en fantastisk russetid. Noe vi har fått, det er bare så synd at det må ende på denne måten.

Vi har også sett, i likhet med tidligere år, at de minste ikke ser faren av å løpe foran biler og plukke opp russekort. Dette ble nok en gang et problem i toget. Bilene lengre bak måtte stoppe flere ganger for ikke å kjøre på de små som løp ut i veien, noe jeg tror at alle synes er skummelt.

Akkurat som de minste ikke ser faren med å løpe ut foran biler for å plukke opp russekort, skjønner ikke de litt større at de også vil bli russ en dag. Og vi som årets russ ønsker ikke at de skal få samme opplevelse som oss. Derfor ber jeg alle foreldre med barn som var til stede i årets borgertog om å ta en prat med barna deres. Snakk med dem om hva som er greit og ikke greit å gjøre mot russen, og pass på de minste slik at ingen uhell skjer.

Vi ønsker ikke at noen fremtidige russekull skal få en slik avslutning på russetiden som oss, og vi ønsker ingen å møte vold i borgertoget. Vi er tross alt bare vanlige ungdommer som feirer at vi er ferdig med 13 års skolegang.

Les også

17. mai på Leknes: – En tragedie i tre akter

Bildeserie

Borger- og russetoget på Leknes

Bildeserie

17. mai-feiringen på Leknes

Bildeserie

Leserbilder fra 17. mai-feiringen