(Bergensavisen)

Mandag denne uken fikk Mathias Macody Lunds to måneder gamle datter Sunniva hoste og pustebesvær. Sammen med samboeren reiste han til legevakten for å få hjelp.

Sunniva fikk påvist et rhinovirus og ble innlagt på Haukeland i to dager.

Der fikk hans samboer, Ida Karine Kriken, telefon fra smittesporerne som spurte om det var hun som hadde fulgt Sunniva til legevakten. De fortalte at babyen deres hadde vært i nærkontakt med en person som har fått påvist korona.

Tidligere denne uken sendte Bergen kommune ut en pressemelding om at det var påvist koronasmitte hos en ansatt ved Bergen legevakt. Opp mot 40 personer sto i fare for å bli satt i karantene.

– Vi går så kraftig til verks for å være så sikre som mulig. Jeg tenker likevel at sannsynligheten for at noen pasienter er smittet på legevakten er liten, sa Linchausen til BA.

Macody Lund reagerer på at det er mulig å bli utsatt for smitte på legevakten.

– Trodde vi var i trygge hender

– Som nybakte foreldre ble vi selvsagt redde da datteren vår først ble så syk. Vi trodde hun var i trygge hender på legevakten. Når legevaktsjef Dagrun Linchausen da sier at de har gjort alt de kan i denne saken, blir jeg sint og frustrert, sier Macody Lund.

– I utgangspunktet mener jeg alle på legevakten burde vært vaksinert. Dersom sommervikarene ikke er fullvaksinerte, kan de i det minste sørge for å ta en hurtigtest før de begynner skiftet, sier den frustrerte småbarnsfaren.

Macody Lund er lærer i den videregående skolen, og forteller at elevene der har tatt hurtigtester i lang tid. Han mener det burde kunne gjøres på legevakten også.

Mathias Macody Lund er for øvrig spaltist i BA-sporten.

– Fremdeles redde

– Vi er fremdeles veldig redde. At datteren vår, som er under tre måneder, får en virusinfeksjon er i seg selv farlig. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd om hun fikk korona i tillegg.

Den lille familien sitter fremdeles i karantene, og har testet negativt for korona én gang. Tester familien negativt igjen på tirsdag, er de ute av karantenen.

– Det er en veldig ubehagelig situasjon å være i. Vi er veldig skuffet over legevakten, sier Macody Lund.

– At et lite barn på to måneder blir satt i en slik situasjon, gjør meg sint.

– Skulle ikke ha skjedd

Legevaktsjef Dagrun Linchausen skjønner godt at foreldrene blir redde.

– Vi er veldig lei oss for at familien kom til legevakten og ble utsatt for dette, og at det i etterkant har blitt spørsmål om risiko for smitte. Vi beklager over for alle som er blitt utsatt for denne situasjonen, det er det siste vi ønsker, sier hun.

– Kan dere prioritere vaksinasjon av sommervikarer?

– Våre sommervikarer har fått én vaksinedose. Sannsynligheten for å bli smittet av covid-19 viruset er dermed betydelig redusert, men ikke fraværende. Så må det gå en viss tid mellom første og andre vaksinestikk. At sommervikarer ikke har fått første dose på et tidligere tidspunkt, ligger utenfor vår kontroll, sier Linchausen.

– Kan hurtigtesting være en løsning?

– Jeg takker for innspillet, men dessverre, hurtigtester viser bare smitte når man har en viss virusmengde, og da har man gjerne allerede symptomer. Den smittede hadde ingen symptomer på det tidspunktet babyen ble undersøkt og vedkommende var på jobb, sier legevaktsjefen.

Alle ansatte ved legevakten går med munnbind i kontakt med pasienter og det reduserer også smitterisiko overfor pasienter.

– Siden det var spørsmål om smitte da barnet kom inn, var helsepersonellet iført fullt smittevernutstyr. Dette gjør at smitterisikoen er svært lav i dette tilfellet, sier Linchausen.