Dovett-kampanje i Vestvågøy: Dette kan IKKE kastes i toalettet

Kommunene i Lofoten går i gang med en dovett-kampanje i samarbeid med Clean Up Lofoten og LAS. Uheldige vaner med hva som kastes i toalettet, gir store problemer og unødvendige kostnader for kommunene.

Kommunene i Lofoten går i gang med en dovett-kampanje i samarbeid med Clean Up Lofoten og LAS. Uheldige vaner med hva som kastes i toalettet, gir store problemer og unødvendige kostnader for kommunene. Foto:

Dette er kanskje ikke det du har mest lyst til å lese om, men for både de som jobber med avløp, og for miljøet vårt, er dårlig dovett et kjempeproblem.

DEL

Vestvågøy kommune setter nå sammen med Lofoten Avfallsselskap IKS (LAS) og andre lofotkommuner i gang en dovettkampanje. Den går ut på at det sies ja takk til tiss, bæsj og dopapir, men nei takk til blant annet våtservietter, q-tips, kjemikalier og matfett i kommunens toaletter.

– Det er mye som ikke skal kastes i do, og det som ikke skal oppi der, forårsaker mye trøbbel når noen tenker at «det er ikke så nøye» og bruker doen som avfallsbøtte, melder Vestvågøy kommune.

Bakgrunnen for kampanjen er at våtservietter, q-tips, bind/truseinnlegg, bomullsdotter, kopptuer og andre vasketuer, samt engangslinser, altfor ofte havner i toalettet. Dette er gjengangere som man finner igjen i forbindelse med slamtømming.

Alt dette bør kastes som restavfall i stedet. Avfall som havner i do, finner til sist veien ut i havet og fjæra.

– Avfallet kan også forårsake tette rør og pumper. I verste fall kan ikke septiktanken tømmes på ordinært vis, eller man risikerer å måtte grave opp rør som ikke lar seg stake opp. Det er med andre ord god økonomi å bruke doen til det den skal, og ikke noe annet, skriver Vestvågøy kommune.


Artikkeltags