Det var da Asbjørn Hellevang og kona Kirsten bodde i Spania, da ideen om å starte en gratis kafé på Leknes oppsto. Den tidligere rusavhengige mannen visste at gratis middag, kaffe, kake, annen praktisk bistand og mye kjærlighet kan være avgjørende for noen i noen perioder i livet.

I juni 2020 ble Kafé-Ro etablert på Leknes. Gratiskafeen som drives av frivillighet holder i dag til i første etasje av bygget som også huser restauranten Lille Milano. Kafeen holder åpent onsdager.

Asbjørn Hellevang

 • Bor: På Bøstad
 • Gjør: Er pensjonist
 • Frivillighet: Asbjørn var med å starte opp Kafé-Ro på Leknes i juni 2020. Kafeen tilbyr gratis middag, kaffe, kake og annen praktisk bistand som gjestene måtte trenge
 • Fra nomineringen: «Asbjørn gir mat til dem som trenger det og viser omsorg for folk i nød»
 • Til Kafé-Ro kommer alt fra tre til ti gjester hver uke. De vet aldri riktig hvem som dukker opp og hvor mange som kommer.

  – Her kan de ta seg en kopp kaffe, preike og være seg selv, sier Hellevang.

  I tillegg kjører Asbjørn, Kirsten og to andre frivillige ut mat på onsdager til mellom fem og tyve personer.

  – Det er til alle mulige. Det kan være pensjonister, aleneforeldre og andre, sier Asbjørn og han legger til at det er mange der ute i samfunnet som trenger besøk.

  På tirsdager henter de mat de får sponset av matvarebutikker samt at de forbereder onsdagens aktiviteter.

  Asbjørn forteller at dugnadsgjengen tilknyttet Kafé-Ro besøker folk som er alene, som ikke har slekt på øya, som ikke klarer seg selv, som trenger hjelp, som setter pris på et besøk, mat og omsorg. De henter også inn mennesker til kafeen som ellers ikke hadde kommet seg dit, for at de skal få møte litt folk.

  – Vi vil vise at vi bryr oss om hverandre, sier Asbjørn.

  Hvorfor jobber du som frivillig?

  – Det er en glede å hjelpe andre så lenge jeg klarer det og er oppegående.

  Asbjørn har fått kreft, men han sier at det stort sett går bra. Det arbeidet som tar mest krefter, er å reise rundt å finne sponsorer for å kunne dekke kostnader for leie og strøm for lokalene til Kafé-Ro.

  – Mange føler seg alene, sier Hellevang.

  Frivillighetsprisen 2022

  Vestvågøy kommune står bak den årlige prisen. Prisutdelingen skjer 3. september under Høstvekka på Leknes. En jury vil velge en prisvinner ut fra de elleve nominerte. De er: