Gå til sidens hovedinnhold

Are Johansen: - God kriseledelse krever god kriseforståelse

Artikkelen er over 1 år gammel

Først en stor takk til kommuneleger, ordførere, politikere, rådmenn og andre som står på for oss i en krisetid. For at dere tidlig så at man sentralt hadde mer enn nok med å takle de nasjonale utfordringene. At dere derfor valgte å stille krav om to ukers karantene for folk som kom reisende fra sør for Dovre dersom de skulle bli værende her. Og at dere har valgt å overse latterliggjøringen som kommer frem i media og kommentarer. Stå på videre. Det er dere som har oversikten over tilgjengelige ressurser i helsesektoren og hvor de største farene ligger dersom de verste spådommene slår til.

Så har jeg full tillit til at lokale bedrifter får tilgang til nødvendig ekspertise dersom det er nødvendig. Så må selvsagt industrien finne seg i å ta et tak akkurat som reiselivsbedrifter, frisører, enmannsbedrifter, forretninger og vanlige innbyggere.

Det kunne for øvrig være interessant om lokal presse og NRK Nordland sjekket ut hvilke problemer det næringslivet som fortsatt er i gang i Lofoten- og Vesterålen har hatt så langt.

Så en bekymring i forhold til videre kriseledelse og kriseforståelse på nasjonalt nivå. Etter en drøy uke med latterliggjøring av «søringkarantene» toppet det seg i dag med at sjefen for NHO gikk langt over streken i å kreve total underkastelse. Han fikk til og med beundrende kommentarer for sin klare tale. Helseministeren ble usedvanlig tåkete og burde etter mitt syn satt foten ned for videre uthuling av kommunalt ansvar for smittevernet. Det er etter hvert blitt vanlig at NHO og entreprenørbransjen får servere krisepåstander uten å måtte underbygge dem. Mens kommuneleger og ordførere rundt om i landet anklages for å hindre transport av livsviktige varer og for å hindre kritiske samfunnsoppgaver. Hvor er de konkrete eksemplene. Og, ikke minst, hva har disse til dels store bedriftene og organisasjonen presentert av tiltak for å imøtekomme hensyn til smittevern. En brakkerigg med skiftarbeidere må være et paradis for et virus og kan bli vel så utfordrende som ei hyttegrend.

NHO-sjefen inviterte til samarbeid og dialog, men truet like godt samtidig med strenge sanksjoner hvis kommuneleger og andre undermålere ikke tar til vettet. Jeg håper og tror at både kommunene og fylkesmannen i Nordland klarer å takle denne utfordringen. Problemet er at vi ikke har råd til å kaste bort tiden på unødvendig krangel. Jeg ville vært tryggere dersom NHO-sjefen hadde lagt frem en tiltakspakke som ivaretar hensyn til smittevern for de aktørene som sliter. Det ville være et skikkelig handslag til det norske samfunnet. Dagens seanse i NRK var skremmende. Fordi den bidrar til å undergrave tilliten til helseministeren. Og fordi man får en gryende følelse av at deler av norsk industri ikke ser alvoret i situasjonen ut over at de taper penger.

Kommentarer til denne saken