Fra og med lørdag 25. september klokka 16 oppheves kravet om bordservering på serveringssteder og innslippsstoppen klokka 24.

Dermed er det igjen duket for dansing på dansegulv og henging i baren for de festglade, og utelivet kan igjen drive for fullt.

I mer enn ett og et halvt år har det vært innført avstandskrav for alle besøkende på utesteder og serveringssteder i Norge. Dette har lagt strenge begrensninger for antall gjester gjennom hele pandemien.

Det blir full gjenåpning for idretten lørdag klokken 16.

Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner og fulle konsertsaler etter halvannet år med strenge begrensninger.

– En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).

Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner og fulle konsertsaler etter halvannet år med strenge begrensninger.

Kravet om å holde én meters avstand til andre enn dem man bor sammen med, blir opphevet fra og med lørdag klokken 16.

– Meteren gjelder ikke lenger. Vi kan da være sammen på samme måte som tidligere, sier statsminister Erna Solberg (H).

Avvikling av enmeterskravet er en del av regjeringens gjenåpningstrinn «En normal hverdag med økt beredskap».

Regjeringen opphever innreiserestriksjoner fra EU/Schengen, Storbritannia og såkalte lilla land fra lørdag klokka 16.

Lilla land er land på EUs såkalte tredjelandsliste som har en smittesituasjon som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler til Norge. Man slipper også karantenehotell når man ankommer Norge fra et lilla land.

Barn under 18 år skal ikke ha innreisekaranteneplikt. De skal likevel oppfordres til å teste seg med PCR eller antigen hurtigtest tre døgn etter ankomst. Barns testplikt på grensen opprettholdes.

Karantenehotell fjernes som krav, men skal opprettholdes som et tilbud for dem som ikke har et egnet karantenested. De som allerede er på karantenehotell når de nye reglene innføres, kan fullføre karantenen der ved ønske.

Reisende fra oransje områder og barn under 18 år må ikke lenger i innreisekarantene.

Fra lørdag må ikke lenger ikke-beskyttede reisende fra oransje områder eller barn under 18 år, være i innreisekarantene etter å ha vært i utlandet.

Barn under 18 år skal ikke ha innreisekaranteneplikt. De skal likevel oppfordres til å teste seg med PCR eller antigen hurtigtest tre døgn etter ankomst. Barns testplikt på grensen opprettholdes.

Videre skal alle reisende fra oransje områder ikke lenger ha plikt til å gå i innreisekarantene ved ankomst Norge. Det er tre kriterier for å karakterisere et område som oransje: De har mindre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere og mer enn 4 prosent positive koronatester de siste to ukene, mer enn 50 og mindre enn 75 smittede per innbygger og mer enn 1 prosent positive koronatester, eller mellom 75 og 200 smittede per innbyggere og en positivitetsandel på mindre enn 4 prosent.

Helsemyndighetene har også anbefalt at alle kan velge å avslutte innreisekarantene med negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst, og at plikten til PCR-test sju døgn etter ankomst fjernes. Også disse rådene har regjeringen fulgt.

Fraværsregelen i videregående skole innføres igjen.

Regjeringen opphever unntaket i fraværsregelen i videregående skole fra 11. oktober. Elever må da igjen ha legeerklæring for å få godkjent sykdomsfravær.

– Elever kan ikke bruke egenmelding eller bekreftelse fra forelder dersom man har fravær av helsegrunner, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) på regjeringens pressekonferanse fredag.

Under pandemien har regjeringen innført et unntak fra fraværsregelen i videregående skole. Fra 11. oktober oppheves unntaket. For mange vil det i praksis bety etter høstferien.

– Vi vet at fraværsregelen er viktig for å sikre tilstedeværelse på skolen og bidrar til at flere fullfører videregående skole. Derfor mener vi det er viktig at vi går tilbake til normalen på dette området, sier Melby.

Hun understreker at det fremdeles er lov til å bli syk.

– Og det kommer til å være noen som blir syke denne høsten og vinteren. Du skal fremdeles teste deg hvis du får luftveisinfeksjon, men hvis testen er negativ og allmenntilstanden er god kan du gå på skolen, sier Melby.