For 15 år siden, 12. januar 2007, var det en nysgjerrig og forventningsfull mengde folk som møttes i det blå kafebygget på Lofotr vikingmuseum. Det var snøvær ute og det dugget på vindusgluggene inne. Kafebygget var åpnet for anledningen, i et ellers vinterstengt Lofoten.

Da signeringsfristen var ute hadde 62 bedrifter, organisasjoner, kommuner og privatpersoner etablert andelslaget LofotenMat. Det var over all forventning, og i dag er det over 100 andelseiere i selskapet, fra Røst til Vågan.

Hva har så skjedd i løpet av disse 15 årene? I 2007 var det et sesongpreget reiseliv, der spisestedene konkurrerte med alle andre sommeråpne spisesteder i Norge om å få tak i kokker og personell. De få restaurantene som var åpne var stort sett i Svolvær, og Roy Magne Berglund drev med opplæring for å få folk til å gå ut og spise annet enn til spesielle anledninger. På den tiden lå Du Verden i andre etasje over Coop, der treningssenteret er i dag. Det var ingen kaivandring eller Thonhotell i Svolvær. Lofast åpnet nye muligheter for trafikk samme høst.

«Lofotkokkan» var blitt et begrep på 1990-tallet med lærerne fra Fiskerifagskolen. Med Mareno Storeidet i spissen turnerte de Norge med skrei, musikk og godt humør. Elever fra Lofoten reiste ut i den store verden. Resultatet av 1990-tallet (og senere) kan i dag smakes hos Stian på Thon, Einar Hallstensen i catering/home dining, Siv Hilde i Henningsvær, Roy Magne Berglund i foodstudioet eller Tommi på Maren Anna. Vi skal heller ikke glemme alle de som har reist ut og kreerer måltider rundt om i Norge. Og vi skal heller ikke kimse av at tidligere elever bruker kompetansen sin i ferskvaredisken på Bunnpris, i Stamsund, i Lofotprodukt og som nye lærere på den splitter nye restaurant- og matfagutdanningen på Leknes.

I forkant av etableringen av LofotenMat så vi til hva som foregikk rundt om i Norge. På den tiden var Toscana-regionen forbildet for «alle». Det ble en satsing fra regjeringen på matprodukter og matmiljøer. I LofotenMat mente vi at det var bedre å ha mål til å bli et fyrtårn innen matkultur.

Lofoten var, og er, en stor region i nord-norsk sammenheng på både blå og grønn matproduksjon. Det var et ønske om å kunne ta større del av eierskapet til Lofotnavnet og å etablere nisjeproduksjon for å øke lokal verdiskaping. På landbrukssiden hadde Lofoten gårdsysteri kommet i gang, mens Aalan gård hadde holdt på med gårdsysteri siden 1990-tallet. Andre produsenter så en mulighet for å gjøre en del av produksjonen sin om til nisjeprodukter. Bøndene bak Lofotlam hadde begynt å merke effekten av å ha fått et kjent varemerke. Da Tine la ned på Leknes, var det et ønske om å etablere et privat meieri. På sjømatsiden var det store aktører som Ellingsen på Skrova, mens Lofotprodukt holdt til i Meieriet på Leknes. Tørrfisk fra Lofoten AS var akkurat stiftet og selskapet hadde fått geografisk beskyttet betegnelse i Norge, men det var liten grad av samarbeid mellom aktørene. Det var sånn det var i Norge på den tiden.

I dag, eller la oss si: hvordan det var før korona i 2020. Det var helårs reiseliv, på godt og ondt. Juleturismen var så vidt begynt å røre på seg - mens januar, da det tidligere var rolig, var supertravel. En årlig speeddate mellom produsenter og reiseliv var ikke mulig, fordi kokkene var så opptatt på kjøkkenet! Attraksjoner og spisesteder var helårsåpent. På Lofotr ble det servert over 10.000 porsjoner med Lofotlam på kveldstid! Lofoten var blitt attraktiv som helårsdestinasjon for kokker, og vi ønsker flere velkommen hit.

I dag kan du spise i hver en avkrok av Lofoten, nesten hele året. Og tilbudet er mangfoldig og variert fra håndmat på kaia, restauranter, til gilder, festivalmat og personlige hjemmebesøk. Nye trender tas inn i den lokale kulinariske menyen. I Lofoten finner du ikke bare en tradisjonell fiskesuppe, men du finner også hipstermat, moderne og utradisjonelle konsepter. Til sammen utgjør dette et tilbud som er helt unikt for denne lille regionen.

Siden 2007 har det blitt en stor og variert produsentgruppe. De «etablerte» har utviklet seg, og nye har kommet til. Vann, øl og saft smaksatt fra vår egen bakhage, oster som har smak av nærområdet. Fisken som er så fersk at den krøller seg i panna, for ikke å snakke om ferskt kvalkjøtt. Bearbeidede produkter i vakuum og hermetikk, ferskt innpakket over disk, eller i prisbelønnet emballasje. Mange av produsentene kommer hjem med priser og utmerkelser. Det er spesialitetsprodukter og produkter som har en geografisk juridisk beskyttelse som Lofotlam og Tørrfisk fra Lofoten PGI.

En tilbakemelding vi får er at det er en stor og åpen delingskultur blant produsentene i Lofoten. I tillegg ser man nå resultater av et langt arbeidet fra LofotenMat om å utvikle Lofoten som matdestinasjon. Dette bidrar til en tiltrekning av (unge) grundere. Disse er både hjemvendte og tilflyttere som har med seg impulser, trender og ideer til nye produkter og markeder. Felles for grunderne, og de mer etablerte, er at kvalitetsfokuset er stort og den positive utviklingen er på tur oppover. Det kommer stadig nye produkter og lokalmat i Lofoten blir enda mer spennende og øker attraksjonskraften til regionen!

Lokalprodusert mat får du enkelt tak i gjennom produsentutsalg, spisesteder, nettsalg, Bondens marked, rekoringer og i dagligvare.

I 15 år har matnettverket LofotenMat jobbet for å øke verdiskapingen hos både produsenter og serveringsbransjen i Lofoten. Det er gjort gjennom samarbeid, der noen har vært ivrige deltagere, mens andre mer betraktere. Vi tror at uten matnettverket LofotenMat så hadde ikke reiselivet i Lofoten blitt så attraktive som de er i dag, både som arbeidsplass og som reisemål. Vi tror også at det øker bolysten til oss som bor her!

Vi har lyst til å takke de som var med på stiftelsesmøtet i 2007, og som turte å satse. Ikke minst må vi takke alle dere som både produserer mat, serverer mat og kjøper lokal mat i Lofoten i dag. Gratulerer med 15-årsdagen!