Folk flest drikker bare i helga

Oslo 20051003. Trioen Queen Bees består av Anita Skorgan (t.v.), Marianne Antonsen (t.h.) og Rita Eriksen. Trioen har turnert i halvannet år over det ganske land, og nå er de ute med sin første CD: From The Fountain , med klassikere fra 60-, 70-, og 80-tallet. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .

Oslo 20051003. Trioen Queen Bees består av Anita Skorgan (t.v.), Marianne Antonsen (t.h.) og Rita Eriksen. Trioen har turnert i halvannet år over det ganske land, og nå er de ute med sin første CD: From The Fountain , med klassikere fra 60-, 70-, og 80-tallet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Foto:

DEL

(Avisa Nordland) 3 av 4 nordmenn drikker ikke alkohol på ukedagene, bare i helga. Det viser nye tall om alkoholbruk i Norge.

Det viser en ny nasjonal spørreundersøkelse.

60 prosent av de spurte fortalte at de vanligvis drakk alkohol kun én av helgedagene. Om lag 30 prosent oppga at de pleide å drikke på to av helgens dager.

– I mange andre land er det mer vanlig å også drikke på hverdager, sier seniorforsker Elin Kristin Bye i Folkehelseinstituttet.

Rapporten viser at menn drakk betydelig mer alkohol enn kvinner i 2019. Mens øl utgjorde om lag 60 prosent av alkoholforbruket til menn, utgjorde vin om lag halvparten av alkoholforbruket til kvinner.

Det selvrapportert alkoholforbruk per måned var i gjennomsnitt 31 centiliter for menn og 19 centiliter for kvinner. Og fordelt på drikkesort tilsvarer det:

Menn: 8 halvlitere øl, litt over 4 glass vin og 3 glass brennevin per måned.

Kvinner: 2 halvlitere øl, litt mer enn 5 glass vin, og 2 glass brennevin per måned

Det er store variasjoner mellom befolkningsgrupper. Spesielt vinkonsumet varierte betydelig. Det var høyere blant eldre, blant dem i tettbygde strøk, og blant dem med høy utdanning og inntekt.

Forskerne antar at den tiendedelen som drikker mest, står for om lag halvparten av det samlede alkoholkonsumet, skriver Folkehelseinstituttet.

Artikkeltags