Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot betydelig skredfare og krevende forhold i Lofoten

Varsom.no melder skredfare av grad tre i Lofoten denne uka. Det er lett å løse ut skred for dem som ferdes i fjellet.

Det er fra varslingstjenesten Varsom.no at det meldes om krevende forhold i Lofot-fjella for tida. Faregraden er satt til grad 3 av 4, som betyr betydelig skredfare.

Lett å løse ut skred

Av varslingen for mandag, tirsdag og onsdag denne uka leser vi at det er lett å løse ut skred på vedvarende svake lag av såkalte kantkorn og rim, som ligger under den vindtransporterte snøen.

Vind fra ulike retninger har lagt opp fokksnø i nær sagt alle himmelretninger de siste dagene, og de vedvarende svake lagene har stor utbredelse. Det gjør at det er lett for deg som ferdes i fjellet å løse ut i skred i mange heng.

Trygt under 30 grader

Ferdselsrådene ved faregrad 3 sier at ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem.

Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader, og holde avstand til utløpsområder.

Les mer om de ulike faregradene her.

Skredvarsel for torsdag blir publisert tirsdag ettermiddag, ifølge den generelle informasjonen fra Varsom.no.

Snøskredvarslingen Varsom.no

Varsom-plattformen består av varslingstjenester, fagkunnskap og IT-systemer. Målet med Varsom er å hindre tap av liv og verdier knyttet til snøskred, flom, jordskred, fjellskred og isforhold i Norge.

Snøskredvarslingen utarbeider snøskredvarsler daglig som beskriver faregrad, skredproblem og utsatt terreng for hvert varslingsområde. Formålet med varslingen er å unngå tap av liv og verdier som følge av snøskred.

Varsom.no sin visjon er et samfunn med aktivt friluftsliv og god trafikkavvikling uten snøskredulykker. De tror at et lærerikt og mye brukt varsel øker aktsomheten og skaper interesse for å lære mer om skredfare, slik at ulykker kan unngås.

Les mer om de ulike faregradene her.

Varsom.no er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

(Kilde: Varsom.no)

Les også

Dette er årsaken til de fleste skredulykkene i Norge

Les også

Espen (59) lager snøskredvarsler i Lofoten: – Kunne jobbet fra en strand i Thailand

Kommentarer til denne saken