70 ordførersignaturer: «Kystordførerne vil ha sin andel av verdiskapingen»

Av

På under ei uke har 70 ordførere – deriblant Remi Solberg (Ap) fra Vestvågøy – signert et opprop om at havbrukskommunene må få sin rettmessige andel av verdiskapingen i den kommunale sjøalmenningen.

DEL

Norske havbrukskommuner bruker betydelige ressurser på å legge til rette for at oppdrettsnæringen kan drive sin virksomhet.

Regjeringen har derfor foreslått i revidert nasjonalbudsjett å innføre en produksjonsavgift fra 2021 som skal beregnes per kilo produsert laks, ørret og regnbueørret. Dette skal utbetales til kommuner og fylkeskommuner gjennom Havbruksfondet fra 2022.

– Vi er tilfreds med at det nå innføres en produksjonsavgift, og vi anmoder Stortinget om å støtte dette forslaget. Vi er også tilfreds med at regjeringen avlyser innføringen av en statlig grunnrenteskatt, sier ordfører i Alta, Monica Nielsen, i oppropet som samler ordførere fra hele den langstrakte kystlinjen.

Ordførerne mener imidlertid at kompensasjonen er for liten.

– Regjeringen har foreslått å bevilge én milliard kroner fra vederlaget fra tildelingsrunden i 2020 og i 2021 til havbrukskommuner og fylkeskommuner. Dette vil værenen betydelig reduksjon sammenlignet med fordelingsnøkkelen som gjelder for fordeling av inntekter fra Havbruksfondet i dag, sier Nielsen.

Når revidert nasjonalbudsjett skal behandles i juni, ønsker ordførerne derfor at Stortinget øker den kommunale andelen i forhold til regjeringens forslag. Det er nødvendig for at kommunene skal få en rimelig kompensasjon.

– Vi er opptatt av å spille på lag med næringen og løse deres utfordringer på en god måte. Gjennom vår 50 år gamle oppdrettshistorie vet vi at tilrettelegging for denne næringen krever en betydelig innsats fra kommunene, heter det i oppropet.

Se hele oppropet og ordførerne bak det her.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags