Det hender ofte at amatører beveger seg inn på fagfolk sine områder. Derfor skal jeg nå bevege meg inn på Horn sitt fagområde og drive med slakting. Det føler jeg er nødvendig for at ikke Vestvågøy kommune skal leve i troen på at dette var en vellykket ettermiddag i grunnlovsdagens ånd, og finne ut at slik må vi gjøre det flere ganger. Det som skjedde var at noen hadde fått det for seg at i år skulle taler og russeshow, foregå på plassen foran kulturhuset «Meieriet» og ikke som tradisjonelt; foran rådhuset.

AKT I

Forståelse for god scene-formidling er et fagområde komiteen ser ut til å ha ignorert totalt. Terrenget foran «Meieriet» er ikke spesielt amfiformet og dermed mest egnet for å studere bakhoder. Til å begynne med så det ut til at talerne skulle stå under inngangspartiet på samme høydenivå som publikum. Etter hvert (og etter betydelige tekniske problemer med lyden) kom ordføreren seg opp på «Skråplanet» (Vår fantasifulle utendørsscene) der hun sto med ryggen til en tredjedel av publikum og grovt sett med siden til resten. (Det var sikkert meningen at man skulle se flest mulig rygger denne dagen.) Hadde man tatt med rett kompetanse i komiteen, hadde man studert området i forkant og sett at det ville være en god ide å plassere talerne oppe på inngangspartiet og ikke under. Da ville de blitt sett av alle, fra sin normalt beste side – frontalt. Og russens sceneshow som normalt er høydepunktet i seansen, det fikk i alle fall ikke jeg med meg.

AKT II

Plass for publikum var det lite av. Foran rådhuset vet vi av erfaring at det er plass til opp mot 3000 mennesker uten å må ta i bruk hovedgata. Foran «Meieriet» er det knapt plass til 1000, men da må man stenge hovedgata. Og det var tydelig at planene for stenging av hovedgata var mangelfulle og provisoriske. (Langt ut i arrangementet ble det plassert en privatbil på tvers av veien.) Heldigvis var været så begredelig at publikumsmengden aldri ble et problem.

AKT III

Nødplanen som komiteen hadde i bakkant dersom været skulle bli dårlig, var å trekke inn i storsalen på «Meieriet». Det må jeg si var en kjempegod og forutseende plan. Men den gikk jo rett i dass (med grundig nedskylling) da den aldri ble iverksatt. Det til tross for at man tidlig kunne fastslå at været ville bli bedriten under seansen. Og dette kunne også bekreftes av værvarsler fra fagfolk i meteorologi (en tverrfaglige vitenskap om jordas atmosfære). Så et ønske fra meg, til deg; Vestvågøy kommune: Gjør en god evaluering og ta med fagfolk innen sceneformidling i neste komite. Ellers skal dere ha takk for forsøket!

Bildeserie

17. mai-feiringen på Leknes